Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: roman

Roman Prevoz je namenjen bralcem, ki bi radi razumeli, kaj je vojna

Prevoz

Zgodovinski roman Prevoz nas preseli na vzhod Poljske v junij 1941. V tihih vaseh ob reki Bug kmečko življenje teče kot običajno. Pa ni tako. Smrdi. Voha se strah. Zrak trepeta. Ne da se spregledati bližine smrti. (več …)

Klavčev Prehod

Tokratni vestern Klavčev Prehod ameriškega klasika Johna Williamsa nas popelje na polnokrvno prerijsko pustolovščino. Rdeča nit zgodbe je, tako kot v preostalih Williamsovih romanih (Stoner in Avgust), razblinjanje mladostniških idealov in trpka spoznanja zrelejših let. (več …)

Kako je umrl Vivek Oji

Kako je umrl Vivek Oji

Roman Kako je umrl Vivek Oji obravnava tematiko transspolnosti kot tudi istospolnega partnerstva. Dogajanje je postavljeno v Nigerijo, v konzervativno afriško okolje, kjer vladajo napetosti med krščansko in islamsko skupnostjo. Glavni junak je najstnik Vivek, ki se že od otroštva čuti drugačen, v najstniški dobi pa sprevidi, da vedno bolj postaja ujetnik svojega lasnega telesa, saj se njegova spolna identiteta ne ujema s spolom, ki mu je bil pripisan ob rojstvu.

(več …)

Dino Pešut nas je navdušil s svojim romanom Očetov sinko

Očetov sinko

Dino Pešut (1990) je vodilni glas med hrvaškimi pisatelji, je tudi dramaturg in pesnik. Na Akademiji dramske umetnosti v Zagrebu je končal študij dramaturgije. Kot dramaturg sodeluje z različnimi gledališči doma in na tujem. Iz območja gledališke umetnosti je Dino Pešut v vstopil tudi na področje literature. (več …)

Vsa moja poletja

Vsa moja poletja, roman japonske pesnice in pisateljice Mieko Kawakami, ki nam prinaša prikaz japonskega načina velemestnega življenja v Tokio in Osaki, naslavlja vrsto izjemno občutljivih življenjskih vprašanj, vezanih na oploditev z biomedicinsko pomočjo. (več …)

Kokoschkova lutka

Alfonso Cruz, vsestranski portugalski umetnik, avtor številnih literarnih zvrsti, ilustrator, režiser animiranih filmov in glasbenik, je za svoje 33 literarno delo Kokoschkova lutka prejel nagrado EU za književnost. Roman je v svoji izvirnosti presenetljiv in vreden branja, sploh za ljubitelje malce bolj nenavadne literature. Že sama vizualna podoba knjige je drugačna od splošnih trendov in enkratna, saj besedilo dopolnjujejo fotografije in ilustracije.

(več …)

Ne želi si lahke poti

Februarja leta 2020 je Brina Svit odpotovala v južno Indijo. Obiskala je ajurvedski center, kjer je želela pozdraviti bolečine v hrbtu, hkrati pa naj bi se ustavila, razmislila, morda začutila, kako naj naravna in usmeri svoje življenje. (več …)