Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Knjige

Naš človek v kafani

Naš človek v kafani

Roman “Naš človek v kafani” avtorja Jureta Godlerja je četrta knjiga v seriji vohunsko-kriminalnih romanov, ki jih je ustvaril priljubljen televizijski voditelj, imitator in pisatelj. Godler, ki se je v prejšnjih treh delih spopadal z mafijskimi posli, biokemičnim orožjem in jedrsko grožnjo, tokrat bralce popelje v svet nasprotnih interesov velesil na robu tretje svetovne vojne.

(več …)

Ko se čisto navaden pujs odloči postati princ

Jaz sem princ

Veste, kaj se zgodi, ko najde čisto navaden pujs krono? Odloči se, da bo postal princ in želi si temu primernih avantur.
(več …)

Notranji pir

Notranji pir ali kako se prepiti do konca (priročnik za rekreativne pivce z dvomi)

Miha Šalehar, radijski voditelj, kolumnist in avtor knjižnih uspešnic »Duh časa« in »Pustolovec zmote«, splošni javnosti znan po sarkazmu in filozofski navdahnjenosti, se je tudi tokrat v prepoznavnem humorističnem stilu lotil pisanja svoje tretje knjige »Notranji pir«. Tekom pisanja iskreno spregovori o dolgoletnem druženju z alkoholom in o trnovi poti do treznosti.

(več …)

Stekleni vrt

Letošnja Fabula, Beletrinin literarni festival, je potekala pod sloganom (re)konstrukcija spominov. Ena od šestih prevedenih zgodb je Stekleni vrt, ki se dogaja v 80. letih prejšnjega stoletja  v moldavskem mestu Kišinjev, od koder izvira tudi avtorica romana Tatiana Țîbuleac. Stekleni vrt – prazne steklenice, obsijane s čarobno svetlobo sončnih žarkov, opazujemo z  žalostno malo Lastočko. Sedemletno deklico, ki je od nekdaj  sanjala o boljšem življenju in ljubečem okolju, je iz sirotišnice posvojila  Rusinja Tamara Pavlovna. (več …)

Elif Shafak: Otok pogrešanih dreves

Otok pogrešanih dreves

Romani Elif Shafak, v Franciji rojene turško-angleške pisateljice, so med slovenskimi bralci vselej odlično sprejeti. Med bolj brane sodijo Čast, Pankrt iz Istanbula in 40 pravil ljubezni, vendar vam bodo tudi preostale njene zgodbe bogatile branje. Otok pogrešanih dreves je Ciper, kjer so se leta 1974 začeli krvavi boji med turškimi muslimani in grškimi katoliki. (več …)

Shuggie Bain

Douglas Stuart: Shuggie BainShuggie Bain, z bookerjem nagrajeni prvenec škotskega avtorja Douglasa Stuarta, nas popelje v Glasgow, kjer med zaključevanjem delovne izmene spoznamo 15-letnega Shuggiea. V poglavjih, ki sledijo, nas žalostna zgodba fanta, ki se že nekaj časa preživlja sam, osupne in pretrese. (več …)

Roman Prevoz je namenjen bralcem, ki bi radi razumeli, kaj je vojna

Prevoz

Zgodovinski roman Prevoz nas preseli na vzhod Poljske v junij 1941. V tihih vaseh ob reki Bug kmečko življenje teče kot običajno. Pa ni tako. Smrdi. Voha se strah. Zrak trepeta. Ne da se spregledati bližine smrti. (več …)

V požaru svetov: Ivo Andrić, zgodba evropskega življenja

V požaru svetov

Michael Martens nas v knjigi V požaru svetov: Ivo Andrić, zgodba evropskega življenja najprej temeljito seznani z Bosno po avstro-ogrski okupaciji, kjer je bil sprožen prvi od požarov evropskega 20. stoletja. (več …)

Natura morta

Josef Winkler, uspešni in nagrajeni avstrijski pisatelj, nam ni prav dobro poznan. Prav on je dosegel, da v Avstriji lahko prejmejo nacionalno nagrado za književnost tudi pisatelji, ki ne pišejo v nemščini. (več …)