Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Knjige

Nevidna ženska in druge zgodbe

Nevidna ženska in druge zgodbe

Pred nami je šestnajst kratkih zgodb, v katerih se avtorica Slavenka Drakulić loti različnih tem, povezanih s staranjem. V  leposlovju je staranje namreč le redko obravnavano, zato se je odločila, da ga predstavi na svoj način. Govori o fizičnem staranju telesa, o spominih na otroštvo, o bolezni in smrti matere, o ljubimcu, o odnosu z možem, o osamljenosti, o izgubi dostojanstva in še o marsičem. Loti se dogodkov, o katerih le redkokdo zares odkrito govori, ona pa to stori brutalno iskreno. Včasih vam bo ob branju zastal dih. Včasih se boste vprašali, kako si upa »povedati na glas«? Vsekakor vas bo knjiga kdaj pretresla in zagotovo boste o zgodbah še razmišljali. Se morda vprašali o svojem življenju.

Nevidna ženska in druge zgodbe so povezane staranjem

Slavenka Drakulić

Ne gre za lahkotno knjigo, na trenutke je zelo žalostna, polna čustev, a njena iskrenost in način pisanja ti ne pustita, da bi jo odložil. Verjamem, da bo marsikaterega bralca navdušila in prepričala, da bo v roke vzel še katero drugo avtoričino delo.

Slavenka Drakulić je novinarka in ena najuspešnejših in najbolj prevajanih hrvaških pisateljic. Rojena je bila leta 1949 na Reki, trenutno pa živi in dela na relaciji med Hrvaško in Švedsko. Napisala je več izjemno uspešnih romanov. Piše o temah, o katerih večina noče govoriti kot so feminizem, staranje, vojna, zlorabe … Priznana je tako med bralci kot tudi med kritiki.

Voda v jezeru ni nikoli sladka

Voda v jezeru ni nikoli sladka

Giulia Camito je mlada italijanska pisateljica, ki si je s svojim literarnim delom prislužila primerjavo z Eleno Ferrante. Z romanom »Voda v jezeru ni nikoli sladka« se je leta 2021 uvrstila med najbolj prodajane avtorje in avtorice Italije, bralci pa so knjigo izbrali za najboljši italijanski roman leta.

(več …)

Natalija Štular: Mala kraljica velikih sten

Mala kraljica velikih sten

Pripoved teče na več nivojih. Kustosinja Natalija Štular je napisala odličen tekst, Damijan Stepančič pa je knjigo ilustriral. Spremljamo življenjsko zgodbo izjemne ženske Mire Marko Debelak Deržaj (več …)

Mir je knjiga, v kateri Karel Gržan osvetli marsikatero poglavje svojega življenja

Mir – pater Karel Gržan

Mir – pater Karel Gržan priporočamo v branje vsem, ki radi segate po gradivu, ki nudi priložnost za premislek. Knjiga je veliko več kot opis Gržanovega življenja. (več …)

Zlatorog

Zlatorog: pripoved iz davnih časov

Ob dvajsetletnici delovanja so pri družinski založbi Pivec izdali razkošno opremljeno slikanico tržaškega pesnika Marka Kravosa in mednarodno uveljavljene ilustratorke Andreja Peklar. (več …)

Estonia

Kriminalke mariborskega pisatelja, ki ustvarja pod psevdonimom Avgust Demšar, je marsikdo spoznal šele z ekranizacijo njegovega pisateljskega opusa. A Estonia je njegov že dvanajsti roman in čeprav se je glavni junak Martin Vrenko vmes že upokojil, mu po žilah še vedno teče detektivska kri. Prav zato tudi v zadnjem delu trilogije Vodnjaki odigra pomembno vlogo. (več …)

Smrt, v temo zavita

Ko je bila Lena majhna, je njenega starega ateja obiskala smrt, ki je bila v temo zavita. Čeprav ni povsem razumela, kaj se dogaja, je začutila, da z njenimi obiski ni heca. (več …)

Zmagovalci

 

Zmagovalci je naslov romana, s katerim znani švedski pisatelj Fredrik Backman (1981) zaključuje trilogijo, ki v središče dogajanja postavlja s hokejem prepojeno skupnost sredi divjine švedskih gozdov. (več …)