Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Kako je umrl Vivek Oji

Kako je umrl Vivek Oji

Roman Kako je umrl Vivek Oji obravnava tematiko transspolnosti kot tudi istospolnega partnerstva. Dogajanje je postavljeno v Nigerijo, v konzervativno afriško okolje, kjer vladajo napetosti med krščansko in islamsko skupnostjo. Glavni junak je najstnik Vivek, ki se že od otroštva čuti drugačen, v najstniški dobi pa sprevidi, da vedno bolj postaja ujetnik svojega lasnega telesa, saj se njegova spolna identiteta ne ujema s spolom, ki mu je bil pripisan ob rojstvu.

Roman govori o spopadanju z drugačnostjo in o tem, kako je dejansko biti drugačen, sploh v okolju, ki za to nima nikakršnega razumevanja, kaj šele podpore. Ker glavni junak ne more izživeti svoje prave narave, postaja vse bolj čudaški. Nekaj časa trpi, ko si to vendarle na skrivaj privošči, pa je deležen olajšanja. Pojavi se vprašanje, koliko časa skrivnost lahko držiš v sebi, preden ta z vso silo ne privre na dan, in kakšno ceno moraš plačati, da si lahko to, kar čutiš, da si.

Začetek romana je udaren, saj se prične z Vivekovim umorom, ki je zavit v skrivnost. Zgodba nas nato popelje nazaj in postopoma se pred nami sestavlja slika o tem, kaj se je pravzaprav zgodilo.

Emezi Akwaeke je eno izmed pomembnejših imen sodobne književnosti. Večina njegovih del prežema LGBT tematika, saj se tudi sam opredeljuje kot ne-binarni transspolnik, kar pomeni, da se ne sklada z identitetami v okviru binarnega spolnega sistema, torej moški-ženska.

Ko je Kavita hlastnila za zrakom, je bilo kot tih udarec, od katerega se je zatreslo vse v sobi. Izpustila je preostale fotografije, da so ji padle v naročje, se z obema rokama oklenila tiste druge in se zastrmela vanjo. Juju jih je sama razvrstila, zato je vedela, katero ima Kavita v rokah. Na njej je bil Vivek, ko je bil prvikrat v obleki. Juju jo je dala bolj na začetek, ker je bil na njej videti tako srečen; mislila je, da jo bo zato Kaviti malo lažje videti, da ji bo mogoče omečila srce, ker je bil videti tako srečen. (odlomek iz knjige, str. 238)