Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Očetov sinko

Dino Pešut nas je navdušil s svojim romanom Očetov sinko

Dino Pešut (1990) je vodilni glas med hrvaškimi pisatelji, je tudi dramaturg in pesnik. Na Akademiji dramske umetnosti v Zagrebu je končal študij dramaturgije. Kot dramaturg sodeluje z različnimi gledališči doma in na tujem. Iz območja gledališke umetnosti je Dino Pešut v vstopil tudi na področje literature. Leta 2017 je izdal svoj prozni prvenec Odrgnjena kolena, s katerim je navdušil hrvaško literarno kritiko in bralstvo, podobnega odziva je bil deležen tudi Očetov sinko.

Luka živi tipično življenje svoje generacije. Izobraženi so, a skoraj nihče ne opravlja dela, za katerega se je šolal. Srečujejo se z nerešljivimi stanovanjskimi težavami. V pogovoru za Beletrino je Dino Pešut ugotovil, da pripada prvi generaciji, ki nima več ene od osnovnih pravic, ko odraste, to je pravice do svojega bivališča, niti do najetega.

Dino Pešut navdušuje z dovršeno in prepričljivo napisanim romanom

Zaznamovani so z odnosi v družini, med generacijami, med razredi, nekateri z istospolno usmerjenostjo. Mladim več pomeni biološka ali izbrana družina? Strah pred ljubeznijo, tesnoba, sram so nepremagljive ovire v Lukovem odnosu z očetom. Težke teme, ki avtorjevo generacijo postavljajo v brezizhodnost, nam povzročajo nelagodje, hkrati pa je roman tako dovršeno in prepričljivo napisan, da ga beremo s hlastajočim užitkom. Sodobnosti ne poganja empatija, pač pa strah, ki nas dela okrutne.