Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Izposoja, naročila, podaljšave, rezervacije gradiva

Izposoja gradiva

V knjižnici si lahko gradivo izposodite ob predložitvi članske izkaznice. Po izposoji prejmete tiskan izpis izposojenega knjižničnega gradiva z datumi vračila. Rok izposoje lahko kadarkoli preverite tudi preko 24-urnega spletnega servisa COBISS+ Moja knjižnica. Za vstop v servis potrebujete številko članske izkaznice in geslo, ki ga pridobite ob vpisu v knjižnico.

V izbranih e-virih si lahko na daljavo izposodite tudi e-knjige, prebirate e-revije ali iščete informacije v enciklopedijah in drugih specializiranih bazah podatkov.

Podaljševanje roka izposojenega gradiva – najdaljši rok izposoje je 42 dni.

Gradivu lahko podaljšate rok izposoje, če:
 
 • imate urejene neporavnane obveznosti do knjižnice (zamudnina, članarina  …),
 • izposojevalni rok gradivu še ni potekel,
 • gradiva še ni rezerviral drug uporabnik.

S pravočasnim vračilom ali podaljšavo izposojenega knjižničnega gradiva se izognete plačilu stroškov zamudnine.

Podaljševanje roka izposoje gradiva je možno:

 • ob obisku knjižnice osebno pri izposojevalnem pultu v knjižnici,
 • po telefonu 01 361 30 53
 • preko e-pošte info@knjiznica-medvode.si
 • preko servisa Moja Knjižnica

Podaljševanje roka izposoje gradiva ob obisku knjižnice ali po telefonu

Rok izposoje za izposojeno gradivo vam bomo, ob upoštevanju gornjih pogojev, z veseljem podaljšali ob vašem obisku v knjižnici ali po telefonu v času odprtosti knjižnice. Za podaljševanje roka izposoje po telefonu boste morali knjižničarju/-ki zaupati številko vaše članske izkaznice.

Podaljšanje roka izposoje preko interneta

 1. Za podaljševanje roka izposoje preko interneta potrebujete svojo 7-mestno številko članske izkaznice in geslo, ki ste ga dobili v knjižnici oz. ste ga sami generirali.
 2. Prijavite se v sistem COBISS+ s klikom na gumb Moj profil COBISS (desno zgoraj). Cobiss 1 Za prijavo s pomočjo članskih podatkov knjižnice (številka članske izkaznice in geslo) kliknite na opcijo Moja knjižnica.
 3. V okencu izberete knjižnico, v katero ste včlanjenjeni tako, da kliknete na puščico in poiščete Knjižnico Medvode (akronim: SKMED). V okence vpišete številko članske izkaznice in geslo.
 4. Za podaljševanje roka izposoje kliknete na izposojeno/podaljšanje.
 5. Za podaljševanje roka izposoje za posamezen izvod gradiva morate klikniti kvadratek pred gradivom, ki ga želite podaljšati. Ko izberete vsa gradiva, ki jim rok izposoje želite podaljšati, kliknete na ”Podaljšaj izbrano”.
 6. Če je podaljšanje roka izposoje uspelo, vas program obvesti o uspelem podaljšanju in vam napiše novi rok vračila. Če roka izposoje ni možno podaljšati, vas program o tem obvesti in sicer za vsak izvod posebej.
 7. Prosimo vas, da pri podaljševanju gradiva preverite datum vrnitve pri vsakem izvodu posebej.

Rezervacije in naročanje gradiva preko interneta

Za rezervacijo gradiva kliknite ikono “Katalog COBISS” na spletni strani knjižnice ali na spletni strani IZUM.

 1. Najprej morate v elektronskem katalogu Knjižnice Medvode poiskati gradivo.
 2. Vpišite svoje iskalne zahteve, preglejte seznam zadetkov in s klikom izberite naslov.
 3. V spodnjem delu izpisa podatkov o gradivu najdete njegovo lokacijo (kje se gradivo nahaja in status (zelen kvadratek – prosto, oranžen kvadratek – izposojeno, rdeč kvadratek – rezervacija ni možna – samo za čitalnico). Kliknite v ustrezen kvadratek in nato gumb “želim rezervirati”.
 4. Potrebujete svojo 7-mestno številko članske izkaznice in geslo, ki ste ga dobili v knjižnici.
 5. Če ste izbrali prosto gradivo, vas bo le-to čakalo v izbranem oddelku tri delovne dni.
 6. Če ste izbrali trenutno izposojeno gradivo, boste uvrščeni na rezervacijsko listo. Ta je lahko tudi daljša, zato bodite pozorni na število izvodov, ki se izposojajo. Več jih je, prej boste na vrsti.
 7. Ko končate, ne pozabite na odjavo.
 8. Gradivo lahko prevzamete naslednji delovni dan. Če želenega gradiva ni na policah, boste o tem telefonsko obveščeni. Gradivo boste prevzeli pri izposojevalnem pultu.
 9. Ob rezervaciji preverite, če ima knjižnica vašo pravilno telefonsko številko.

Medknjižnična izposoja

Kot član knjižnice lahko po medknjižnični izposoji naročite tudi gradivo, ki ni na voljo v naši knjižnici. Gradivo, naročeno iz splošnih knjižnic gorenjskega območja, lahko pridobite brezplačno. V okviru te storitve lahko v knjižnici naročate gradivo, ki se uporablja v študijske, raziskovalne in kulturno-izobraževalne namene ter za spodbujanje bralne pismenosti.

Za ostalo gradivo, naročeno iz drugih slovenskih ali tujih knjižnic, je potrebno poravnati stroške medknjižnične izposoje po ceniku knjižnice.

Pri uporabi medknjižnično izposojenega gradiva je potrebno upoštevati pravila (način uporabe in rok izposoje) knjižnice, ki je gradivo izposodila.


Tovrstno gradivo član Knjižnice Medvode lahko naroči:

preko elektronske pošte info@knjiznica-medvode.si ali
osebno v knjižnici.