Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: leposlovje za odrasle

Mir je knjiga, v kateri Karel Gržan osvetli marsikatero poglavje svojega življenja

Mir – pater Karel Gržan

Mir – pater Karel Gržan priporočamo v branje vsem, ki radi segate po gradivu, ki nudi priložnost za premislek. Knjiga je veliko več kot opis Gržanovega življenja. (več …)

Stekleni vrt

Letošnja Fabula, Beletrinin literarni festival, je potekala pod sloganom (re)konstrukcija spominov. Ena od šestih prevedenih zgodb je Stekleni vrt, ki se dogaja v 80. letih prejšnjega stoletja  v moldavskem mestu Kišinjev, od koder izvira tudi avtorica romana Tatiana Țîbuleac. Stekleni vrt – prazne steklenice, obsijane s čarobno svetlobo sončnih žarkov, opazujemo z  žalostno malo Lastočko. Sedemletno deklico, ki je od nekdaj  sanjala o boljšem življenju in ljubečem okolju, je iz sirotišnice posvojila  Rusinja Tamara Pavlovna. (več …)

Shuggie Bain

Douglas Stuart: Shuggie BainShuggie Bain, z bookerjem nagrajeni prvenec škotskega avtorja Douglasa Stuarta, nas popelje v Glasgow, kjer med zaključevanjem delovne izmene spoznamo 15-letnega Shuggiea. V poglavjih, ki sledijo, nas žalostna zgodba fanta, ki se že nekaj časa preživlja sam, osupne in pretrese. (več …)

Roman Prevoz je namenjen bralcem, ki bi radi razumeli, kaj je vojna

Prevoz

Zgodovinski roman Prevoz nas preseli na vzhod Poljske v junij 1941. V tihih vaseh ob reki Bug kmečko življenje teče kot običajno. Pa ni tako. Smrdi. Voha se strah. Zrak trepeta. Ne da se spregledati bližine smrti. (več …)

V požaru svetov: Ivo Andrić, zgodba evropskega življenja

V požaru svetov

Michael Martens nas v knjigi V požaru svetov: Ivo Andrić, zgodba evropskega življenja najprej temeljito seznani z Bosno po avstro-ogrski okupaciji, kjer je bil sprožen prvi od požarov evropskega 20. stoletja. (več …)

Natura morta

Josef Winkler, uspešni in nagrajeni avstrijski pisatelj, nam ni prav dobro poznan. Prav on je dosegel, da v Avstriji lahko prejmejo nacionalno nagrado za književnost tudi pisatelji, ki ne pišejo v nemščini. (več …)

prostovoljec

Prostovoljec

Zgodovinski življenjepis Prostovoljec, angleškega publicista Jacka Fairweatherja, nam prestavlja pretresljivo življenjsko zgodbo Witolda Pileckega, poljskega vojaškega časnika v času druge svetovne vojne in v prvih letih tik po njenem koncu. (več …)