Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: leposlovje za odrasle

Ne želi si lahke poti

Februarja leta 2020 je Brina Svit odpotovala v južno Indijo. Obiskala je ajurvedski center, kjer je želela pozdraviti bolečine v hrbtu, hkrati pa naj bi se ustavila, razmislila, morda začutila, kako naj naravna in usmeri svoje življenje. (več …)

Čigav si

Saša Stanišić je otroštvo preživel v bosanskem Višegradu, leta 1992 pa sta z mamo postala begunca. Pred nesmiselno vojno jima je uspelo pobegniti v Nemčijo, kjer je avtor ostal in si kasneje ustvaril družino. (več …)

Osvobojena

Tara Westover, doktorica zgodovine z britanskega Cambridgea, je napisala spomine na odraščanje v mormonski podjetniški družini, kjer se je življenje odvijalo izključno po očetovih zamislih, njena mati pa mu je v vsem zvesto sledila in ga podpirala. Tudi v pripravah na konec sveta, ki ga je našel zapisanega v svetih knjigah. (več …)

Kurji pastir

Feri Lainšček je odličen zgodbar in nas tudi tokrat ni razočaral. Z blago ironijo popisuje očeta Pišteka in z nežnim spoštovanjem mater Trejzko. Stran za stranjo jima gradi neminljiv spomenik. (več …)

Tramp

Jernej Dirnbek, pevec in tekstopisec pri skupini Mi2, je znan po besedilih, polnih humorja pa tudi družbene kritike s pomembnimi sporočili. Zato ne preseneča, da je tak tudi njegov drugi roman, ki ima naslov Tramp. (več …)

Patrulja z bazarja Bhut

Prvenec indijske pisateljice Deepe Anappara z naslovom Patrulja z bazarja Bhut  nas skozi vsega hudega navajene otroške oči sooči s kruto realnostjo sodobne Indije, kjer pa si mladost kljub pomanjkanju ne pusti vzeti veselja do življenja.

(več …)

Vojna nima ženskega obraza 

Po drugi svetovni vojni je bila v takratni Sovjetski zvezi, ki je za zmago v vojni žrtvovala ogromen krvni davek, poudarjena podoba pogumnega, požrtvovalnega junaka – moškega, ki se je brez strahu podajal na bojišče in bil pripravljen v imenu višjih idealov žrtvovati svoje življenje. (več …)

Speči spomini

Roman Speči spomini je mala mojstrovina, ki je izšla v zbirki Moderni klasiki v odličnem prevodu Aleša Bergerja. Avtobiografski spomini nas popeljejo v šestdeseta leta preteklega stoletja. (več …)