Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: Leposlovje za odrasle

Speči spomini

Roman Speči spomini je mala mojstrovina, ki je izšla v zbirki Moderni klasiki v odličnem prevodu Aleša Bergerja. Avtobiografski spomini nas popeljejo v šestdeseta leta preteklega stoletja. (več …)

Tujka

V romanu Tujka beremo prvoosebno pripoved dekleta, ki je odraščalo v disfunkcionalni družini gluhonemih staršev. Zgodba je močna in hkrati tako posebna, da se je avtorica po lastnih besedah prav zaradi tega dolgo upirala zapisu le-te. (več …)

Srajca srečnega človeka

Srajca srečnega človeka je s humorjem pospremljena avtobiografija oziroma mozaik spominov Slavka Pregla, slovenskega pisatelja, novinarja, in založnika, ki ga prištevamo med klasike mladinskega leposlovja. (več …)

Raztrgajmo nebo

»Človeka nikoli ne spoznaš do konca, Teresa. Včasih bi bilo bolje, da sploh ne bi začel.« Stavek, ki ga izreče babica glavne junakinje Terese, bi bil lahko rdeča nit romana Paola Giordana, katerega prvenec Samotnost praštevil je bil uspešnica tudi med slovenskimi bralci. (več …)

Ženska brez groba, poročilo o moji teti

Knjiga z naslovom Ženska brez groba, poročilo o moji teti je zgodba avtorjeve tete, ki je bila še ena nesmiselna žrtev povojnih razmer v Sloveniji. Martin Pollack je, leta 1944 rojeni, avstrijski pisatelj in prevajalec. Izvira iz Slovenije, po dedku iz nemško nacionalne družine iz Laškega, po babici s Kočevskega. (več …)

Telefon v vetru

Yui na tokijski radijski postaji vodi večerne pogovorne oddaje. Nekega dne prav tam izve za posebno telefonsko govorilnico na pobočju gore in po dolgem času se v njenem življenju zgodi majhen premik. Zadnji leti je namreč vsak njen dih prežet z žalovanjem za mamo in štiriletno hčerko, ki sta umrli v uničujočem cunamiju. Le-ta je sledil hudemu potresu in zahteval najmanj 18.000 življenj. (več …)

Objem na vrhu sveta

»Vsak dih je zaklad, ki mi daje obnovljivo moč, vrača mi življenje in to je dovolj, da se počutim hvaležno,« je zapisala Marija Štremfelj v podoživljanju trenutkov, ko je bilo njeno telo v premagovanju skrajnih fizičnih naporov na višini skoraj 8.000 metrov izčrpano do konca. A je bil duh močnejši. Naslednji dan sta z možem Andrejem skupaj stopila na vrh sveta. (več …)

Nekoč sem hodila po mehki travi

 

Carolina Schutti Foto: Hedi NeurerMaja, ki je prva leta življenja preživela v Belorusiji, se po smrti ljubeče mame znajde v neki zakotni nemški vasi. Tja jo je k svoji stari sestri pripeljal sicer odsotni oče. (več …)

Držimo pesti

Literarni prvenec je sicer osnovan na avtoričini tragični življenjski zgodbi, a v njeni vlogi bi se lahko znašel prav vsak. Precej pozno je spoznala partnerja Aksla in ga kljub njegovim strahovom in počasnemu življenjskemu tempu prepričala, da sta postala par. (več …)