Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Prevoz

Roman Prevoz je namenjen bralcem, ki bi radi razumeli, kaj je vojna

Zgodovinski roman Prevoz nas preseli na vzhod Poljske v junij 1941. V tihih vaseh ob reki Bug kmečko življenje teče kot običajno. Pa ni tako. Smrdi. Voha se strah. Zrak trepeta. Ne da se spregledati bližine smrti. Smo v trenutku, preden poči. Strahotno napetost Stasiuk blaži z osebno zgodbo. Njegov oče je tam odraščal, sin pa poskuša s skupnimi obiski kraja ohraniti delce njegovega pešajočega spomina.

Avtor romana Prevoz je prepričan, da se za preživele vojna nikoli ne konča!

Zaradi izgube očetovega spomina ne pride do prenosa med generacijama. Izguba spomina pa je nevarna za prihodnost! Poljaki težko prenašajo nemško okupacijo in so pretirano grobi med sabo. Za Žide bi bilo najbolje, da bi bili nevidni. Na zahodni strani Buga nemška vojska zbira vojaški material, v vzhodnem bregu je negibna ruska vojska.

Glavna oseba romana Prevoz je brodar Lubko, ki v nočeh brez lune prevaža ljudi čez Bug. Vse in v obe smeri, da le plačajo. In se zaplete. V viharju dogodkov eden od mladeničev omeni ime svoje vasi. Zatrepetamo. Smo na področju, kjer bodo približno čez eno leto Nemci postavili koncentracijska taborišča neopisljive nečloveškosti: Belzec, Sobibor, Treblinka.

Roman je napisan v izjemnem, kristalno čistem slogu. Inovativno eleganco izražanja nam je posredovala prevajalka Jana Unuk. Priklanjamo se ji.

Za sladokusce!