Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Izposoja igrač

Knjižnica Medvode je svojo široko ponudbo obogatila z novo dejavnostjo – v letu 2017 smo ob dnevu  slovenskih splošnih knjižnic pričeli z izposojo igrač. Igrače so posebna vrsta gradiva, ki poleg knjig, CD-jev, DVD-jev idr. sodijo med knjižnično gradivo.

Igrače so v otrokovem zgodnjem razvoju tako pomembne kot knjige – otrok skozi igro krepi odnos s starši, hkrati pa pridobi večino spretnosti, ki jih bo potreboval v življenju. Spontana igra je namreč njegova glavna dejavnost in potreba v prvih letih življenja.Pri oblikovanju zbirke, ki za zdaj obsega 50 kompletov igrač, smo največjo pozornost namenili kakovosti. Dobra igrača je izdelana iz kakovostnih materialov, je lepo oblikovana in predvsem varna. Spodbuja koordinacijo gibov, razvoj čutil (zaznavanje, sluh, govor in tip), vodi k raziskovanju okolja in predmetov, otrok pa se z njo lahko igra na več načinov in dalj časa. Dobre igrače imajo mednarodno oznako varnosti CE in oznako okolju prijazne igrače.

Večji del igrač je sicer namenjen najmlajšim, v zbirki pa imamo tudi družabne igre in sestavljanke, namenjene mladostnikom in odraslim.

Pravila izposoje določa poslovnik izposoje igrač.

Igrače, namenjene izposoji, si lahko ogledate v katalogu igrač, kjer so navedeni tudi opis in namen igrače ter starostna opredelitev.

Igrače, ki si jih boste izposodili, so namenjene igri doma in ne v knjižnici.

Vrnjene igrače pregledamo, preštejemo dele in jih umijemo ali razkužimo s sredstvi, ki jih priporoča Zavod za zdravstveno varstvo. V igroteki si igrače za pomoč pri svojem pedagoškem delu lahko izposodijo tudi učitelji, vzgojitelji in študenti.

Otroci, ki imajo možnost obiska knjižnice in izposoje gradiva, so bogatejši za vse tisto bogastvo, ki se skriva v knjigah in drugih vrstah gradiva.