Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Poletavci in NajPoletavci – poletni bralci

Preživi poletje v družbi svojih najljubših knjig, revij, časopisov.

Med poletnimi počitnicami izberi 30 dni in beri 30 minut na dan. Prebrano zapisuj v bralni seznam, odrasli pa naj s podpisom potrdijo, da si res bral(a). Vpiši svoje podatke na hrbtno stran seznama in ga najkasneje do 10. septembra oddaj v knjižnici, na spletni strani ali pošlji po pošti. 17. septembra te vabimo na zaključno prireditev, kjer boš prejel(a) majico in priznanje ter sodeloval(a) v nagradnem žrebanju.

Projekt Poletavci – poletni bralci je poletna bralna značka za mlade bralce, stare od 7 do 12 let. V projektu sodelujejo tako, da v času poletnih počitnic 30 dni vsak dan pol ure berejo karkoli: knjige, stripe, revije, recepte itd., jeseni pa v knjižnici oddajo zgibanko s svojimi podatki in izpolnjenim seznamom bralnih dni. Pogoj za sodelovanje je članstvo v Knjižnici Medvode, ki je za mlade do 18. leta brezplačno.

Tisti med 13. in 16. letom se lahko pridružijo NajPoletavcem – ti morajo med poletnimi počitnicami prebrati vsaj tri knjige ter njihove naslove in avtorje skupaj s svojimi podatki oddati v spletnem obrazcu. Pogoj za sodelovanje je prav tako članstvo v Knjižnici Medvode. Nosilka projekta je Mestna knjižnica Ljubljana, Knjižnica Medvode pa se mu pridružuje kot soizvajalka.

 Poletavci in Najpoletavci sta bralna projekt Mestne knjižnice Ljubljana, Knjižnica Medvode pa je ena izmed sodelujočih splošnih knjižnic.

Cilj projektov je promocija branja med poletnimi počitnicami, saj si knjižničarji želimo, da bi otroci in mladi čim več brali, pa ne samo med šolskim letom, ampak tudi med počitnicami, in tako razvijali besedni zaklad, kot tudi domišljijo in vedenje.

 Spletni obrazec – oddaj prebrano za Poletavce najdete tukaj

Spletni obrazec za NajPoletavce najdete na tukaj.

Mirjam Polet Avci 150x150Pa še dve ugodnosti:

  • Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS je uradno potrdilo, da lahko vsak poletni bralec svoje priznanje jeseni v šoli uveljavlja kot eno prebrano knjigo za Bralno značko. Zadeva je objavljena na spletni strani Poletavci.si v razdelku Pogosta vprašanja, vodstvo društva pa je o tem obvestilo vse mentorje v Sloveniji;
  • kot en dan polurnega branja lahko otroci v seznam branja zabeležijo tudi reševanje spletnih kvizov Robinzonijada. V ta namen bo izjemoma pripravljen en kviz, ki bo prilagojen tudi 1. triadi osnovnošolcev. Novost in povezava do kvizov je prav tako objavljena na spletni strani Poletavci.si v razdelku Pogosta vprašanja.

Pravila o sodelovanju za Poletavce najdete tukaj.

Pravila o sodelovanju za NajPoletavce najdete tukaj.