Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: družbeni roman

Smrt, v temo zavita

Ko je bila Lena majhna, je njenega starega ateja obiskala smrt, ki je bila v temo zavita. Čeprav ni povsem razumela, kaj se dogaja, je začutila, da z njenimi obiski ni heca. (več …)

Zmagovalci

 

Zmagovalci je naslov romana, s katerim znani švedski pisatelj Fredrik Backman (1981) zaključuje trilogijo, ki v središče dogajanja postavlja s hokejem prepojeno skupnost sredi divjine švedskih gozdov. (več …)

Stekleni vrt

Letošnja Fabula, Beletrinin literarni festival, je potekala pod sloganom (re)konstrukcija spominov. Ena od šestih prevedenih zgodb je Stekleni vrt, ki se dogaja v 80. letih prejšnjega stoletja  v moldavskem mestu Kišinjev, od koder izvira tudi avtorica romana Tatiana Țîbuleac. Stekleni vrt – prazne steklenice, obsijane s čarobno svetlobo sončnih žarkov, opazujemo z  žalostno malo Lastočko. Sedemletno deklico, ki je od nekdaj  sanjala o boljšem življenju in ljubečem okolju, je iz sirotišnice posvojila  Rusinja Tamara Pavlovna. (več …)

Elif Shafak: Otok pogrešanih dreves

Otok pogrešanih dreves

Romani Elif Shafak, v Franciji rojene turško-angleške pisateljice, so med slovenskimi bralci vselej odlično sprejeti. Med bolj brane sodijo Čast, Pankrt iz Istanbula in 40 pravil ljubezni, vendar vam bodo tudi preostale njene zgodbe bogatile branje. Otok pogrešanih dreves je Ciper, kjer so se leta 1974 začeli krvavi boji med turškimi muslimani in grškimi katoliki. (več …)

Shuggie Bain

Douglas Stuart: Shuggie BainShuggie Bain, z bookerjem nagrajeni prvenec škotskega avtorja Douglasa Stuarta, nas popelje v Glasgow, kjer med zaključevanjem delovne izmene spoznamo 15-letnega Shuggiea. V poglavjih, ki sledijo, nas žalostna zgodba fanta, ki se že nekaj časa preživlja sam, osupne in pretrese. (več …)

Igor Štiks: W

W

Igor Štiks, sicer rojen Sarajevčan, v tej zgodbi pariški levičarski intelektualec, se je po več kot petindvajsetih letih vrnil na Balkan, da bi prebral oporoko Walterja Sticklerja, konservativnega francoskega filozofa, ki je bil v nepojasnjenih okoliščinah umorjen na dalmatinskem otoku. (več …)

Armenski prijatelj

Armenski prijatelj

Francoski pisatelj Andreï Makine, rojen v Rusiji, svoj najnovejši roman postavlja v rodno Sibirijo, kjer je preživel svoje otroštvo in mladost. Sibirija mu še danes predstavlja vir navdiha, iz katerega črpa. Armenski prijatelj je prvoosebna pripoved otroka na pragu najstništva, ki je sirotek brez korenin. (več …)