Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: družbeni roman

Igor Štiks: W

W

Igor Štiks, sicer rojen Sarajevčan, v tej zgodbi pariški levičarski intelektualec, se je po več kot petindvajsetih letih vrnil na Balkan, da bi prebral oporoko Walterja Sticklerja, konservativnega francoskega filozofa, ki je bil v nepojasnjenih okoliščinah umorjen na dalmatinskem otoku. (več …)

Armenski prijatelj

Armenski prijatelj

Francoski pisatelj Andreï Makine, rojen v Rusiji, svoj najnovejši roman postavlja v rodno Sibirijo, kjer je preživel svoje otroštvo in mladost. Sibirija mu še danes predstavlja vir navdiha, iz katerega črpa. Armenski prijatelj je prvoosebna pripoved otroka na pragu najstništva, ki je sirotek brez korenin. (več …)

Moški na mojem mestu

Moški na mojem mestu

Roman Moški na mojem mestu norveškega pisatelja Pera Pettersona je izšel pri založbi Litera. Norveškega avtorja slovenski bralci poznamo predvsem po romanih V Sibirijo in Konje krast. Zadnjega so pred leti brali tudi maturanti, po zgodbi pa si lahko ogledamo tudi čudovit film. (več …)

Pšenično zrno

Pšenično zrno

Knjiga Pšenično zrno obravnava boj za kenijsko neodvisnost izpod jarma britanske kolonialne oblasti. Dotakne se tako znamenitega upora v 50-ih letih imenovanega Mau mau, kazenskih taborišč, večplastnih odnosov kenijskega prebivalstva do belih oblastnikov, medtem ko se glavno dogajanje vrti okoli t.i. uhuruja oziroma praznovanja dneva formalne osamosvojitve Kenije leta 1963. (več …)

Zakaj ne pišem?

Dijana Matković, tudi prevajalka in publicistka, avtorica romana Zakaj ne pišem?, se je v slovenskem literarnem svetu uveljavila s prvencem V imenu očeta. V kratkih zgodbah intimno in deloma avtobiografsko opiše očetov vpliv skozi različne faze odraščanja. Zaradi takratnega uspeha in besedila se je, kot opiše kasneje, znašla pod plazom kritik in neodobravanja nekdanjih kolegov. (več …)

Na Klancu

Naslov romana  Na Klancu ni naključje in tudi ta strmi Klanec je nabit s simboliko. Nad Kotlom z možem in hčerkama živi Eva, brezposelna izobraženka, ki v sodobnem svetu zaradi svojih prepričanj ne najde pravega mesta. Za punčki skrbi sama, mož se ukvarja s posli in je pri naravni vzgoji ne podpira. (več …)

Kristian Novak: Črna mati

Črna mati zemla

Kristian Novak je eden najbolj znanih hrvaških pisateljev, ki je za svoje pisanje prejel številne ugledne nagrade. Črna mati zemla je njegov drugi roman, pa tudi roman, s katerim je postal literarna zvezda. Gre za psihološko kriminalko, ki bralca drži v napetosti vse do konca. Lahko pa bi ga opisali tudi kot roman o smrti in o tem, kako se v življenju znajdejo tisti, ki so preživeli. (več …)