Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: avtobiografija

Mir je knjiga, v kateri Karel Gržan osvetli marsikatero poglavje svojega življenja

Mir – pater Karel Gržan

Mir – pater Karel Gržan priporočamo v branje vsem, ki radi segate po gradivu, ki nudi priložnost za premislek. Knjiga je veliko več kot opis Gržanovega življenja. (več …)

Notranji pir

Notranji pir ali kako se prepiti do konca (priročnik za rekreativne pivce z dvomi)

Miha Šalehar, radijski voditelj, kolumnist in avtor knjižnih uspešnic »Duh časa« in »Pustolovec zmote«, splošni javnosti znan po sarkazmu in filozofski navdahnjenosti, se je tudi tokrat v prepoznavnem humorističnem stilu lotil pisanja svoje tretje knjige »Notranji pir«. Tekom pisanja iskreno spregovori o dolgoletnem druženju z alkoholom in o trnovi poti do treznosti.

(več …)

Vrnitev v Reims

Vrnitev v Reims

Vrnitev v Reims je zanimiva knjiga, ki jo težko uvrstimo v katero od literarnih zvrsti. Avtor Eribon je pariški intelektualec, sociolog in filozof ter homoseksualec. To, da se je rodil v delavski družini, ga je življenjsko zaznamovalo. Bister fant ni mogel spregledati težkih življenjskih zgodb svojih staršev in starih staršev ter nasilja v družini. (več …)

Čigav si

Saša Stanišić je otroštvo preživel v bosanskem Višegradu, leta 1992 pa sta z mamo postala begunca. Pred nesmiselno vojno jima je uspelo pobegniti v Nemčijo, kjer je avtor ostal in si kasneje ustvaril družino. (več …)

Osvobojena

Tara Westover, doktorica zgodovine z britanskega Cambridgea, je napisala spomine na odraščanje v mormonski podjetniški družini, kjer se je življenje odvijalo izključno po očetovih zamislih, njena mati pa mu je v vsem zvesto sledila in ga podpirala. Tudi v pripravah na konec sveta, ki ga je našel zapisanega v svetih knjigah. (več …)

Kurji pastir

Feri Lainšček je odličen zgodbar in nas tudi tokrat ni razočaral. Z blago ironijo popisuje očeta Pišteka in z nežnim spoštovanjem mater Trejzko. Stran za stranjo jima gradi neminljiv spomenik. (več …)

Srajca srečnega človeka

Srajca srečnega človeka je s humorjem pospremljena avtobiografija oziroma mozaik spominov Slavka Pregla, slovenskega pisatelja, novinarja, in založnika, ki ga prištevamo med klasike mladinskega leposlovja. (več …)