Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Klavčev Prehod

Tokratni vestern Klavčev Prehod ameriškega klasika Johna Williamsa nas popelje na polnokrvno prerijsko pustolovščino. Rdeča nit zgodbe je, tako kot v preostalih Williamsovih romanih (Stoner in Avgust), razblinjanje mladostniških idealov in trpka spoznanja zrelejših let.

Protagonist Will Andrews se po nekaj letih študija na Harvardu odpravi v Kansas, v (izmišljeno) mesto Klavčev prehod. Sredi prostrane, neposeljene in skrivnostne prerije želi »najti divjino«. Ker bi rad spoznal in videl čim več domače dežele, poišče izkušenega lovca Millerja. Le-ta ima neuresničeno željo po vrnitvi v oddaljeno dolino, kjer naj bi se še zadrževale črede bizonov. Denarja nima in ko Will v odpravo vloži večino prihrankov, se druščina odpravi na pot. Po dolgem letu preizkušenj se uresničijo misli prostitutke Francine:

“Že res, da se boš vrnil, samo ne boš več isti. Ne boš več tako mlad, takšen boš kot drugi.”

Postati to, kar smo – okrutni

John Williams

John Williams je odraščal v času velike gospodarske krize med vojnama v Teksasu. Njegovi stari starši so bili kmetje, očim poštni uslužbenec. Pred drugo svetovno vojno je bil Williams  radijski napovedovalec, med vojno pa so ga poslali v Indijo, Burmo in na Kitajsko. Med posameznimi akcijami je pisal svoj romaneskni prvenec Nothing But the Night, ki ga je po koncu vojne večkrat predelal in ga nato objavil. Vpisal se je na univerzo, doktoriral in postal docent za angleško književnost. (Vir: Dnevnik.si)