Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zadnje priče

Zadnje priče vojne. Otroci in vojna. Vojna in otroci. Gre to dvoje skupaj? Ne! Od vedno in za vedno: ne! Smrt? čemu, če so se komaj rodi­li zato, da bi živeli? Suženjstvo? čemu, če so se rodili, da bi svobodno živeli? Mučenje, čemu, saj so se rodili, da bi slavili življenje? Ugrabljanje? Nemogoče, otroci morajo živeti s star­ši ali vsaj s svojimi ljudmi, da se razvijejo v zdrave odrasle osebe! Se je možno ponašati z okrutnostjo? V nobenem pri­meru, ko gre za otroke, pa absolutno ne! Zlorabljanje, vedno ne! Vzeto otroštvo, prisilna odraslost, strah, neskončen strah, čemu?

Zadnje priče vojne

Svetlana Aleksijevič: Zadnje priče vojne
Svetlana Aleksijevič v Zadnjih pričah piše o spominih tistih, ki so bili med drugo svetovno vojno stari od tri do štirinajst let. Dogodkov, ki so jih preživeli v otroštvu, niso mogli nikdar pozabiti.


Afganistan, Bosna, Čečenija, Brazilija, Eritreja, Irak, Jemen, Libanon, Libija, Mehika, Palestina, Poljska, Rusija, Sirija, Somalija, Sudan, Ukrajina, Vietnam in ves svet: usta­vimo vojne, ne dovolimo, da bi otroci trpeli zaradi vojn! Ne moremo mirno živeti, če zlorabljajo otroke! Je primerno, da se otrokom naloži ubijanje? Zakaj so otroci prisiljeni postati vojaki? Povejte mi en sam dober razlog za to! Povejte mi ga!