Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Stekleni vrt

Letošnja Fabula, Beletrinin literarni festival, je potekala pod sloganom (re)konstrukcija spominov. Ena od šestih prevedenih zgodb je Stekleni vrt, ki se dogaja v 80. letih prejšnjega stoletja  v moldavskem mestu Kišinjev, od koder izvira tudi avtorica romana Tatiana Țîbuleac. Stekleni vrt – prazne steklenice, obsijane s čarobno svetlobo sončnih žarkov, opazujemo z  žalostno malo Lastočko. Sedemletno deklico, ki je od nekdaj  sanjala o boljšem življenju in ljubečem okolju, je iz sirotišnice posvojila  Rusinja Tamara Pavlovna.

A kmalu se izkaže, da jo je nova »mati« kupila, da bi ji še en par rok pomagal zbirati prazne steklenice in povečati dobiček. Poleg hudih telesnih in čustvenih zlorab je deklica vsak dan izpostavljena jezikovnim in družbenim oviram zaradi svojega porekla. Tamara jo s silo uči govoriti rusko, kasneje v šoli pa zaradi političnih sprememb ponovno spoznava romunščino in bolgarščino. Trenja se večajo tudi v revnem in kulturno mešanem blokovskem naselju, kjer ima prav vsak “mali človek” svojo življenjsko zgodbo. Zaradi bede, v kateri je odraščala, si Lastočka želi postati zdravnica, kar ji sicer uspe. A življenje ponovno udari in prinese drugo Tamaro.

Tatiana Țîbuleac je za roman Stekleni vrt prejela nagrado EU za književnost

Stekleni vrt se dogaja v 80. letih prejšnjega stoletja  v moldavskem mestu Kišinjev, od koder izvira tudi avtorica romana Tatiana Țîbuleac
Stekleni vrt se dogaja v 80. letih prejšnjega stoletja  v moldavskem mestu Kišinjev, od koder izvira tudi avtorica romana Tatiana Țîbuleac

Tatiana Țîbuleac je na Državni univerzi Moldavije v Kišinjevu študirala novinarstvo in komunikologijo. Nekaj časa je delala kot televizijska poročevalka in voditeljica informativnih oddaj na kišinjevski neodvisni televiziji PRO TV in bila sodelavka Unicefa. Leta 2008 se je preselila v Pariz, kjer živi še danes.

Literarni prvenec Tatiane Țîbuleac je bila zbirka kratke proze Moderne fabule (2014). Za svojo drugo knjigo, roman Poletje, ko je mama imela zelene oči (2017), je prejela nagrado Društva pisateljev Republike Moldavije in nagrado revije Observator Cultural. Knjiga je bila v prevedena v francoščino, norveščino, nemščino, poljščino in španščino; slednji prevod (2019) je bil odlikovan z nagrado Casino de Santiago za evropsko romanopisje.

Za svoj drugi roman Stekleni vrt (2018) je avtorica prejela nagrado EU za književnost; preveden je v francoščino, španščino, katalonščino, hrvaščino, albanščino in bolgarščino. Tatiana Țîbuleac je za svoje literarno ustvarjanje prejela državno nagrado Republike Moldavije. (Vir: https://festival-fabula.org/2023/sl/avtorji-in-knjige)