Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Shuggie Bain

Douglas Stuart: Shuggie BainShuggie Bain, z bookerjem nagrajeni prvenec škotskega avtorja Douglasa Stuarta, nas popelje v Glasgow, kjer med zaključevanjem delovne izmene spoznamo 15-letnega Shuggiea. V poglavjih, ki sledijo, nas žalostna zgodba fanta, ki se že nekaj časa preživlja sam, osupne in pretrese. Douglas Stuart: Shuggie BainMama Agnes, nekdaj lepotica z velikimi pričakovanji in željami, zaradi nasilnega razmerja in vseh življenjskih razočaranj uteho išče v alkoholu. Nikoli prisotni oče Shug, veliki ženskar in taksist, družino z obljubo boljšega življenja preseli v zakotno in surovo rudarsko naselje. Po odhodu moža, ki si z drugo žensko ustvari novo družino, Agnes zapustita še otroka iz prvega zakona.

Mali rahločutni Shuggie Bain, ki se raje kot z vrstniki igra z rožnatimi samorogi, ostane ujet z vedno bolj obupano in opito mamo. Kljub temu da vsak dan preživlja pekel, verjame, da bo njegova ljubljena mama kmalu ozdravela in bo saj enkrat v življenju sit in brezskrben otrok. A konec osemdesetih v revnih predelih Škotske srečni konci niso bili prav pogosti.

Kdo je Douglas Stuart, avtor z bookerjem nagrajenega prvenca Shuggie Bain

Shuggie Bain

 

Douglas Stuart je škotsko-ameriški pisatelj in modni oblikovalec. Rojen v Glasgowu na Škotskem, je študiral na Scottish College of Textiles in londonskem Royal College of Art, preden se je pri 24 letih preselil v New York, kjer je zgradil uspešno kariero v modnem oblikovanju, hkrati pa je začel pisati.