Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Queenie

Čeprav založniki roman opisujejo kot zabavnega, je Queenie zgodba o izgubah, tesnobi in iskanju.

Queenie je bila v otroštvu žrtev hudega nasilja

V življenje mlade ženske vstopimo, ko se razide s fantom in začne toniti v temo. Kljub temu da odnos ni bil idealen in so bili partnerjevi sorodniki odkriti rasisti, je upala na mirno skupno prihodnost in družinsko življenje, ki ga nikoli ni poznala. Po razhodu ob pomanjkanju (samo)potrditve pozornost išče v grobi spolnosti. A za bele moške je čokoladka, spolni objekt z oblinami, ki bo zadovoljil njihove potrebe. Zaplete se s poročenim sodelavcem in ko zaradi lažnih obtožb ostane še brez zaposlitve, se je prisiljena preseliti k starim staršem.

Tam se njena duševna stiska še stopnjuje in kljub nasprotovanju domačih si poišče pomoč. S pomočjo terapevtke ugotovi, da njene težave izvirajo predvsem iz otroštva, ko sta bili z mamo deležni različnih oblik hudega nasilja. Očeta nikoli ni spoznala, saj je zapustil njeno nosečo mamo. Dolgo časa sta živeli z maminim novim nasilnim partnerjem in pri enajstih letih se je morala znajti po svoje. Za razliko od mame, ki si ni nikoli opomogla, pa Queenie vseeno še upa, da njeno življenje šteje.

 

 

Mladi angleški pisateljici Candice Carty Williams je prvenec prinesel svetovno slavo. Z zgodbo o aktualnih predsodkih, stiskah mladih temnopoltih žensk in humorjem, ki preveva celotno zgodbo, je postala tudi prva temnopolta prejemnica britanske nagrade za knjigo leta.