Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Voda v jezeru ni nikoli sladka

Voda v jezeru ni nikoli sladka

Giulia Camito je mlada italijanska pisateljica, ki si je s svojim literarnim delom prislužila primerjavo z Eleno Ferrante. Z romanom »Voda v jezeru ni nikoli sladka« se je leta 2021 uvrstila med najbolj prodajane avtorje in avtorice Italije, bralci pa so knjigo izbrali za najboljši italijanski roman leta.

Literarna mojstrovina nas z vsako stranjo potegne globlje v zapletene in intimne odnose šestčlanske disfunkcionalne družine determinirane z nizkim družbenim položajem. V želji po socialno bolj pravični družbi in boljšem življenju se iz Rima preselijo na podeželje, ki jim vzbuja navidezno upanje. Glavni protagonistki romana sta dominantna mama in samosvoja hči, ki se vsaka po svojih zmožnostih borita za boljše mesto v družbi. Tekom romana ves čas spremljamo tudi hčerino odraščanje, spoznavanje prijateljev, prve ljubezni, iskanje identitete in svojega mesta v družbi.

Giulia Camito nam vse dogajanje podaja neposredno, surovo, a nikoli distancirano.

“V mojih očeh smo škrt roba, odvečne karte v zapleteni igri, okrušene frnikule, ki se ne kotalijo več: negibni smo ostali na tleh, tako kot oče, ki je padel z nezaščitenega odra na nezakonitem gradbišču, kjer je nezavarovan delal na črno, in od spodaj, s točke, na katero smo strmoglavili, opazujemo, kako se drugi kitijo z bisernimi verižicami.”