Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Vaje v pozabljanju

Anita Nair: Vaje v pozabljanju

Indijske pisateljice in pesnice, ki piše v angleškem jeziku, se marsikdo spomni pa odličnem romanu Ženski kupe. Tudi zadnji prevedeni roman Vaje v pozabljanju je postavljen v Indijo in izpostavlja problem splava ženskih zarodkov. Spremljamo zgodbo Meere, ki jo mož nekega dne z dvema otrokoma, staro mamo in mamo v najeti gosposki hiši zapusti v slabem finančnem stanju. Meera, ki se je uveljavila kot pisateljica priročnikov za žene poslovnežev, išče službo. Za osebno asistentko jo najame Kitcha, ki se je kot strokovnjak za ciklone iz Amerike vrnil z nepokretno hčerko Smriti. Po grozljivi nesreči, ki to ni bila, je nekdanja naivna, a zagreta borka, ostala ujeta v negibnem telesu.  Jaku večino časa vzame skrb za hčerko in obsedeno raziskovanje njene »nesreče«. Smirtino stanje Jaka in Meero zbliža, a oba sta preveč ranjena, da bi se podala v novo ljubezensko razmerje.

 

Anita Nair: Vaje v pozabljanju
Anita Nair (1966) je v angleščini pišoča indijska pisateljica in pesnica.

Anita Nair je doma je iz zvezne države Kerala, kjer je tudi študirala angleški jezik in književnost, danes pa živi in ustvarja v Bangaloreju. Že njena prva knjiga (zbirka zgodb Satyr of the Subway) je doživela velik uspeh in ji prinesla študijsko bivanje v Virginia Center for Creative Arts v ZDA. Prvemu romanu The Better Man, ki je preveden v več kot dvajset jezikov, je sledil še odmevnejši Ženski kupe (2001, slovenski prevod 2005).

Po romanu Vaje v pozabljanju je bil posnet celovečerni film

Anita Nair je prejemnica vrste indijskih književnih nagrad, cenjena je tudi v ZDA in Evropi (roman Mistress je bil leta 2008 nominiran za ugledno britansko nagrado Orange). Njena poezija je izšla v samostojnih zbirkah in v več antologijah. Anita Nair piše tudi potopise in dramska besedila. Po njenem romanu Vaje v pozabljanju je bil leta 2012 posnet film z enakim naslovom (scenarij je napisala sama avtorica), ki je prejel državno nagrado za najboljši igrani celovečerec leta. (Vir: sodobnost.com)