Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Knjiga tožibaba

Knjiga tožibaba je odlična slikanica, ki vas ne bo pustila ravnodušne, čeprav se začne pravzaprav malce dolgočasno. Glavna junakinja je muha, ki se znajde v dvigalu, polnem zelo različnih ljudi. Ko prisotne gleda takole od daleč, skrita v kotu, izgledajo vsakdanje. Vendar pa je njen namen drugačen. Predstaviti jih kakšni so, ko grejo domov – ko jih drugi ljudje ne vidijo. Kakšen je njihov resnični obraz? Muha je torej ta tožibaba, ki nam pove o lastnostih ljudi iz dvigala, skritih pred zunanjim svetom. Na primerih različnih ljudi, bo muha to tudi razumljivo in zanimivo predstavila.

 Knjiga tožibaba je slikanica, ki vam bo ostala v spominu in vam dala misliti

Vsak od nas ima svoje skrbi, skrivnosti, strahove, sanje, težave, upanja …, ki pa jih večinoma navzven ne kažemo ali pa si jih dovolimo razkriti le v najintimnejšem krogu. V današnjem svetu nam je žal še vedno tako zelo pomembno, kako nas vidijo drugi, oziroma kaj si drugi mislijo o nas in o našem življenju. Prav zaradi tega si velikokrat nadenemo masko in igramo neko vlogo.

Se kdaj pogovarjate z otroki o tem ali so ljudje, ki jih v življenju srečamo resnično taki, kot se predstavljajo? So res vsi takšni, kot jih vidimo na prvi pogled? Knjiga tožibaba je lahko prava iztočnica za pogovor o tem ali se lahko za prvim vtisom skriva zelo drugačna zgodba.

Vsekakor še ena izmed slikanic, ki vam bo ostala v spominu in vam dala misliti. Prejela znak kakovosti mladinskih knjig Zlata hruška. Knjigo je napisala in ilustrirala Lisa Aisato, znana umetnica in avtorica otroških knjig na Norveškem, ki ima edinstven slog iz katerega veje lepota življenja.