Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Konec

Roman Konec, ki ga je napisal švedski pisatelj Mats Strandberg, je znanstvena fantastika. Zemlji se približuje uničujoč, gromozanski komet, datum in ura, ko se bo vse končalo, sta znana.  Čez štiri mesece bo Zemlja uničena z vsemi živimi bitji vred.

Znanstveniki so so komet, ki se približuje Zemlji, prepozno opazili, da bi ga razstrelili ali preusmerili njegovo pot. Sedemnajstletni Simon, ki pripoveduje zgodbo, hoče zadnje dni življenja preživeti z ljudmi, ki jih ima rad, še posebej pa s Tildo, punco, ki ga je zapustila kmalu zatem, ko je svet izvedel grozljivo novico. Kriminalka. Tilda po zabavi izgine in jo čez dva dneva najdejo mrtvo. Simon je bil zadnji z njo in nanj pade sum. Tilda, obetavna plavalka, živahno dekle, v zadnjem pogovoru reče: “Vsi ste sami hinavci!”

Roman Konec razkriva zlaganost odraslih

Skozi dogajanje roman Konec razkriva zlaganost odraslih, ki vsak igra svojo igro, v resnici pa z lažjo uničujejo svoje bližnje. V osnovi pa je to roman o smislu življenja. Skozi vse živahno dogajanje zadnjih tednov in dni se sluti vprašanje, ki ga pisatelj postavlja bralcu: danes je prvi dan preostanka tvojega življenja. Kako ga živiš?