Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Prostovoljec

prostovoljec

Zgodovinski življenjepis Prostovoljec, angleškega publicista Jacka Fairweatherja, nam prestavlja pretresljivo življenjsko zgodbo Witolda Pileckega, poljskega vojaškega časnika v času druge svetovne vojne in v prvih letih tik po njenem koncu. Gre za pripoved o neverjetnem pogumu, vztrajnosti in upanju v rešitev. Knjiga opisuje grozote taborišča smrti, prinaša pa tudi intimni pogled v razmišljanja glavnega junaka. Spomini Witolda Pileckega so ostali skriti pred javnostjo vse do padca Berlinskega zidu.

Prostovoljec Witold Pilecki se je pustil zapreti v Auschwitz

Prostovoljec Witold Pilecki, kot je bil fotografiran ob prihodu v koncentracijsko taborišče Auschwitz
Witold Pilecki, fotografiran ob prihodu v koncentracijsko taborišče Auschwitz (Fairweather J. in Novak M. 2023. Prostovoljec: resnična zgodba o heroju odpora, ki se je infiltriral v Auschwitz (1. natis). Ljubljana: Cankarjeva založba, str. 114.

Witold Pilecki se je po odločitvi vodstva uporniškega gibanja, podrejenega poljski vladi, ta se je ob nemški okupaciji zatekla v Anglijo, pustil zapreti v Auschwitz. Pilecki je s tem tvegal svoje življenje. Imel je nalogo, da organizira odpor ter spodbuja pobege iz taborišča. Da bi opozoril zaveznike o grozotah taborišča, preden bi bilo prepozno, je od tam pobegnil. V Varšavi se je pridružil vstaji proti nemškim okupatorjem, ki so jo Rusi od blizu opazovali prekrižanih rok. Po končani vojni se je osvobojena, a opustošena Poljska znašla ruskim nadzorom, Witold Pilecki pa je pristal na napačni strani zgodovine. Bil je med prvimi žrtvami montiranih procesov. Kljub prizadevanjem in prošnjam ljudi, ki so vedeli, koliko je naredil za Poljsko, so ga obsodili na smrt.