Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

O koncu žalosti

Naslovka romana O koncu žalosti

O koncu žalosti je roman, ki se dotika univerzalnih tem in vprašanj o osamljenosti in ljubezni, s katerimi se prej ali slej sreča vsak človek. Po tragični prometni nesreči Jules, ki pripoveduje zgodbo, Marty in Liz postanejo sirote. Teta jih odpelje v internat, kjer jih ločijo in začnejo se leta njihove velike osamljenosti. Pripovedovalec zgodbe je Jules, najmlajši od otrok, ki ga je smrt staršev verjetno najbolj zaznamovala. Ko spozna Almo, se prebudi iz otopelosti in pri njej išče izgubljeno bližino sočloveka. A tudi ona celi stare rane in po koncu šolanja pobegne v Rusijo. Njune poti se spet srečajo v švicarskih Alpah, kjer Alma živi z ostarelim možem. Nekdaj slavnega pisatelja Romanova, ki sta ga oba občudovala, se polašča vedno hujša demenca. Po njegovem samomoru Jules in Alma končno zaživita skupaj, a očitno njima namenjena mera žalosti še vedno ni izpolnjena.

Benedict Wells (1984) je mlad in nadarjen nemško-švicarski pisatelj

 

Benedict Wells (foto: Roger Eberhard)

Benedict Wells je svoj prvi roman objavil pri štiriindvajsetih, z delom O koncu žalosti iz leta 2016 pa je nedvomno dozorel, kar so prepoznali tudi podeljevalci evropske nagrade za književnost. Wellsova mladost je bila dokaj nenavadna. Odraščal je namreč v internatu. Starša nista mogla skrbeti zanj, zato se je pri šestih letih preselil v bližnji internat in tam živel ves čas šolanja. Pri devetnajstih letih, po maturi, se je iz Münchna preselil v Berlin in se povsem posvetil pisanju, denar pa služil z različnimi priložnostnimi deli.

O koncu žalosti je njegov četrti roman. Za prvenec, Becks letzter Sommer (2008), je prejel bavarsko nagrado za podporo umetnosti, po njem so leta 2015 posneli tudi film. Sledil je roman Spinner (2009), ki ga je sicer napisal že pri devetnajstih letih, in Fast genial (2011). Izdal je tudi zbirko kratkih zgodb Die Wahrheit über das Lügen: Zehn Geschichten, (2018). (vir: Emka.si)