Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Bratov kožuh

Bratov kožuh je napisal večkrat nagrajeni nizozemski dramatik, pesnik in pisatelj Jaap Robben (1984). Avtor je roman napisal za odrasle bralce, vendar je ob izidu takoj vzbudil pozornost med mladimi bralci, ki so zgodbo vzeli povsem za svojo. Bratov kožuh si je pridobil naklonjenost tako literarnih sladokuscev kot širše bralne skupnosti, preveden pa je tudi v druge jezike.

Bratov kožuh prinaša pogled v svet otrok s posebnimi potrebami

Ste že kdaj brali knjigo, v kateri se vam je stran za stranjo dvigala jeza nad osebo v romanu?

Oče Maurice ves čas dela vtis, da se trudi, da je skrben, a svojih dobrih namenov nikoli ne more uresničiti, za kar so vedno krivi drugi. Pravo nasprotje je Brian, dvanajstletni sin, ki na zunaj dobro odigra vlogo očetovega vajenca – izurjen je v goljufanju in zvijačah – a v srcu je iskren, kritičen do očetovega ravnanja. Brian ima brata Luciena, šestnajstletnega fanta s posebnimi potrebami. Tak otrok je težka naloga za vsakega starša. V tej zgodbi ji nista bila kos. Oče sprejme za nekaj tednov sina Luciena v oskrbo zaradi denarja, da bi si opomogel od revščine in dolgov, vendar zanj ni sposoben prevzeti odgovornosti in vse preloži na svojega mlajšega sina, ki ima Luciena iskreno rad. Skrbi zanj in tako vedno bolj postaja bratov kožuh.

Vsem osebam pa je skupno veliko iskanje ljubezni – do sebe, do drugih, do življenja, kakor je tudi naslov odlični spremni besedi, ki jo je napisala strokovnjakinja za družinsko terapijo Majda Mramor.

Jaap Robben


Mladi Nizozemec Jaap Robben (1984) je pesnik, dramatik, gledališki ustvarjalec, predvsem pa priznani avtor knjig za otroke. Pisati in objavljati je začel že pri dvajsetih in za svoje delo kmalu prejel navdušujoče ocene kritikov in knjigarnarjev. Zgodba, ki jo prinaša Bratov kožuh, sodi v tisti del njegovega opusa, ki je bil napisan za odrasle bralce, vendar so jo mladi vzeli povsem za svojo.