Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zmagovalci

 

Zmagovalci je naslov romana, s katerim znani švedski pisatelj Fredrik Backman (1981) zaključuje trilogijo, ki v središče dogajanja postavlja s hokejem prepojeno skupnost sredi divjine švedskih gozdov. V prvem delu trilogije, ki ima naslov Mi smo medvedi!, smo spoznali mlade hokejiste, v katere so navijači polagali velike upe. Ko so na dan prišle stvari, ki se nikoli ne bi smele zgoditi, so se v prej trdni skupnosti pojavile razpoke.Fredrik Backman: Mi smo Medvedi!

Fredrik Backman: Mi proti vam

Zgodbe mladih hokejistov se ne zaključijo niti v drugem delu trilogije, ki ga je  poimenoval z Mi proti vam, Fredrik Backman opisuje brezumno nasilje med konkurenčnima ekipama sosednjih mest, ki terja nove žrtve. Tudi tisti, ki so poskušali ubežati zgodbam družine in mesta, “tam zunaj” ne najdejo miru.

V zadnjem delu trilogije, ki nosi naslov Zmagovalci, se privrženci Medvedov ponovno zberejo na pogrebu in zgodbe se začno razpleti. Toda športniki in njihovi privrženci so v imenu skupnosti in prihodnosti hokeja marsikomu storili preveč hudega, da bi lahko vsi pozabili na preteklost.

Fredrik Backman (1981) je švedski novinar, bloger in pisatelj

Fredrik Backman

Romani Mož z imenom Ove, Babica vas pozdravlja in se opravičuje ter Tu je bila Britt-Marie so pisatelju prinesli mednarodno slavo. Roman Mi smo medvedi pa so kritiki in bralci proglasili za njegovo najbolj zrelo delo doslej.

Fredrik Backman piše zvito duhovite, ganljive in pametne romane o popotovanjih navadnih ljudi in res ganljive pripovedi o vsakodnevnem pogumu. Napisal je tudi dve prisrčni krajši zgodbi in priročnik o starševstvu. Njegove knjige so prodane v več kot 10 milijonih izvodov in prevedene v 44 jezikov. Uspelo mu je prodreti na ameriški trg, kar je za večino evropskih, predvsem pa skandinavskih piscev izjemno težko. In ne le to ─ Backmanove knjige so v ZDA vztrajno na vrhu lestvic.

Živi v Stockholmu z ženo in dvema otrokoma.  (Vir: https://www.mladinska-knjiga.si/avtorji/fredrik-backman)