Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Tujka

V romanu Tujka beremo prvoosebno pripoved dekleta, ki je odraščalo v disfunkcionalni družini gluhonemih staršev. Zgodba je močna in hkrati tako posebna, da se je avtorica po lastnih besedah prav zaradi tega dolgo upirala zapisu le-te.

Z bratom sta bila talca egoističnih odločitev, selitev in čustvenega nihanja staršev, ki se s svojo hibo nikoli nista sprijaznila. Svojih otrok nista naučila uporabljati znakovnega jezika in za družbene norme jima je bilo prav malo mar. A z mamo sta ohranili poseben odnos in je za svoje težko odraščanje nikoli ni obsojala. V poglavjih, ki si ne sledijo kronološko, Claudia opiše svoje pomembne vidike življenja. Pod naslovom Družina spoznamo ljudi, ki so zaznamovali njeno pot. V Potovanjih izvemo, kako razpeta je živela med Basilikato, Brooklynom, Rimom in Londonom. V poglavju Zdravje dekle ugotavlja, kako nemočen je človek, če tega nima. Tudi Delo & denar sta zanjo zelo pomembna, saj je s trdim delom in pomočjo štipendij doštudirala, se uveljavila na svojem področju in se vsaj na videz izvila iz primeža revščine. Claudia Durastanti  zgodbo zaključuje z Ljubeznijo – pomirjena in s trditvijo, da “ …ni izginila zato, ker jo je nekdo našel, preden bi lahko to naredila.”

Claudia Durastanti je z romanom Tujka doživela velik mednarodni uspeh

Pisateljica in prevajalka Claudia Durastanti velja za eno najprodornejših sodobnih italijanskih avtoric. Že za svoj prvenec Nekega dne bom metala kamne v okno (2010) je prejela nagrado Mondello Giovani. Z romanom  Tujka (2019) se je prebila v finale za najprestižnejšo italijansko literarno nagrado Strega in doživela odličen mednarodni sprejem. Strega je najprestižnejša italijanska nagrada za književnost, ki jo podeljujejo že od leta 1947. Nagrado dobi avtor najboljšega proznega knjižnega dela , izdanega prvič od prvega maja prejšnjega leta do 30. aprila tekočega leta. 

Festival Literature sveta – Fabula

Rdečo nit letošnjega festivala Literature sveta Fabula (založbe Beletrina; posnetki vseh pogovorov so dostopni TUKAJ) so poimenovali Prihodnost=Privilegij?. Poleg Tujke so se na festivalu predstavili romani Opričnikov dan, Mož, ki je videl vse, Utrujenost materiala, Nebesna telesa in esej Sladoledarna Evropa. Literarni dogodek s Claudio Durastanti, ki je potekal virtualno, si lahko ogledate TUKAJ