Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Bratje

Mladinski roman Bratje je tudi crossover literatura

Bart Moeyaert je eden najuspešnejših belgijskih mladinskih avtorjev, ki se je tokrat v slovenskem prevodu predstavil s crossover literaturo Bratje. Leta 2019 je za svoje delo prejel prestižno spominsko nagrado Astrid Lindgren. V mladinski knjigi Bratje spremljate s humorjem prežete kratke zgodbe, polne pustolovščin in nagajivih potegavščin, ki opisujejo avtorjevo življenje med šestimi brati. Brate označi kot najstarejši, najtišji, najiskrenejši, najskrivnostnejši, najnežnejši, najhitrejši in on sam.

Crossover knjiga Bratje tudi odrasle popelje nazaj v njihovo otroštvo

Bart Moeyaert

Knjiga Bratje je za različne starostne skupine bralcev, saj tudi odraslega popelje nazaj v njegovo otroštvo, ko se spominja svojih klap in navihanih dogodivščin. Spominja se, kako je oče kadil pipo, iz glave pipe se je sukal dim, ki je okrog očeta postavil nekakšen zaseben salon. Mama jim je razložila, da takrat študira, si širi obzorja. Bart Moeyaert je za omenjeno knjigo leta 2001 prejel tudi nizozemsko nagrado Wouterje Pieterse Prijs za najboljše mladinsko delo leta.

»Nekakšna vzmet v glavi me je spet vrgla pokonci, sedel sem in prisluškoval slehernemu zvoku s hodnika. Slišal sem, kako sta se brata pred vrati zahihitala (…) Eden od bratov je rekel: »Jutri spet?« (Moeyaert, 2022, str. 23)