Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Pravljice in miti o rožah z vsega sveta v Knjižnici Medvode

Pravljice in miti o rožah z vsega sveta

Zbirka pravljic Kako so rože prišle na svet: pravljice in miti o rožah z vsega sveta povezuje različne kulture in celine ter kažejo na različnosti in podobnosti med kulturami. Kljub temu, da se izbor ozira po vsem svetu, je njegovo središče v resnici v slovenskem prostoru: ne le zaradi avtoric, temveč tudi, ker šele mednarodni okvir lahko spregovori o bogastvu gradiva, del katerega so tudi slovenske pravljice.

Zbirko pravljic Kako so rože prišle na svet: pravljice in miti o rožah z vsega sveta je izdala medvoška založba Malinc. Avtorici sta Breda Podbrežnik Vukmir in Klarisa Jovanović, ilustracije pa je prispevala Mojce Fo. Zbirko pravljic je uredila dr. Barbara Pregelj.

Pravljice in miti o rožah z vsega sveta v Knjižnici Medvode

Pravljice o rožah, ki sta jih pripovedovali Breda Podbrežnik Vukmir in Mirjam Slanovec iz Knjižnice Medvode, je z  vrtnarskim vedenjem o rožah nadgradila Monika Mohar iz Vrtnarstva Hortika. Moharjeva je opisala nekaj rož, ki nastopajo v knjigi. Predstavila je narciso, spominčico, nagelj in vrtnico. Ni pa se mogla ogniti pelargoniji, ki v knjigi sicer ne nastopa, je pa roža, ki jo, kot je poudarila, moramo imeti na naših okenskih policah in balkonih. Predstavitev knjige Kako so rože prišle na svet: pravljice in miti o rožah z vsega sveta je popestrila še Marta Grkman, ki je izvedla delavnico izdelovanja šopkov iz papirja in suhih hortenzij.

Knjiga Kako so rože prišle na svet je sicer namenjena otrokom. Sta pa avtorica Podbrežnik Vukmir in urednica dr. Pregelj opozorili na zadnji del knjige, kjer so priložena tudi kazala, namenjena delavcem v vzgoji in izobraževanju, da pravljice lahko vključijo v svoje pedagoške vsebine.