Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Kako so rože prišle na svet: pravljice o rožah z vsega sveta

Založba Malinc je izdala zbirko pravljic Kako so rože prišle na svet: pravljice in miti o rožah z vsega sveta. Avtorici sta Breda Podbrežnik Vukmir in Klarisa Jovanović, ilustracije pa so delo Mojce Fo. Cvetlične pravljice je v šopek povezala dr. Barbara Pregelj.

Zbirka prinaša pravljice in mite o preobrazbah, čudežnih rožah in rožnih vrtovih iz različnih kultur. Rože lepšajo svet, mu dajejo barvo, hkrati pa so pomemben del ekosistema in kulture. Spletamo jih v poročne  in pogrebne vence. Z njimi krasimo mize, oltarje, odre, vhod v hišo, pročelja, okenske police, konferenčne dvorane. S šopkom rož se zahvalimo ali koga počastimo. Z njimi koga razveselimo in sporočamo.

Prav to nam govorijo zbrane pravljice, ki pripovedujejo, kako so rože prišle na svet, kakšen bi bil svet brez rož, kako so dobile imena, kako so se nesrečni zaljubljenci spremenili v rože, kako so nastale šmarnice, pelargonije, pripovedujejo pa tudi o čudežnih rožah, ki imajo zdravilne moči.

Pravljice nam odpirajo vrata na cvetlične gredice, ki niso samo lepe, ampak pomembne tudi za ozaveščanje o pomenu varovanja narave.

Pravljice o rožah z vsega sveta povezujejo različne kulture in celine ter kažejo na različnosti in podobnosti med kulturami. Kljub temu, da se izbor ozira po vsem svetu, je njegovo središče v resnici v slovenskem prostoru: ne le zaradi avtoric, temveč tudi, ker šele mednarodni okvir lahko spregovori o bogastvu gradiva, del katerega so tudi slovenske pravljice.