Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Patrulja z bazarja Bhut

Prvenec indijske pisateljice Deepe Anappara z naslovom Patrulja z bazarja Bhut  nas skozi vsega hudega navajene otroške oči sooči s kruto realnostjo sodobne Indije, kjer pa si mladost kljub pomanjkanju ne pusti vzeti veselja do življenja.

Brezskrbna mladost traja, dokler ne izgine mlad fant. Ker odgovorov ni, se trije prijatelji Džaj, Pari in Fajz odločijo, da jih bodo poiskali sami. Žal njihovo detektivsko iskanje sledi za izginulim sošolcem po nevarnih delih njihovega mesta kljub vsej otroški iznajdljivosti kmalu ni več igra. In otroci ne nehajo izginjati.

Bitka za prgišče hrane, revščina, nemoč in neznanje starše stiskata v kot, podkupnine ne rešijo ničesar, odgovornim pa njihove odgovornosti ni mar, vsaj ne do tistih, ki so ujeti v samo dno indijske družbe. Starši vzamejo iskanje pogrešanih otrok v svoje roke. So na delu res džini, ki jemljejo duše?

Patrulja z bazarja Bhut je prvenec indijske pisateljice Deepe Anappara

Deepa Anappara: Patrulja z bazarja Bhut (foto: Liz Seabrook)

Indijska pisateljica Deepa Anappara, ki se je rodila v Kerali, kjer tudi živi, se je mednarodno prebila že s svojim prvencem Patrulja z bazarja Bhut (2020), dinamičnim, nabrito spisanim romanom, postavljenim v indijski basti, revni predel v izmišljenem velemestu.  Kot je v kratki recenziji knjige Patrulja z bazarja Bhut zapisal Samo Rugelj, v izmišljenem velemestu buhti od življenja, dramatičnih usod, otroci so vsepovsod, pritisk življenja pa je skoraj neznosen, kar so dodobra popisali že indijski romani in filmi od Revnega milijonarja naprej.