Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Knjiga, za katero si želite, da bi jo prebrali vaši starši

Britanska psihoterapevtka Philippa Perry v berljivem priročniku Knjiga, za katero si želite, da bi jo prebrali vaši starši : (in za katero bodo vaši otroci veseli, da ste jo) razkriva, v berljivem priročniku razkriva, kaj je tisto, kar je resnično pomembno za dobro povezanost med starši in otroki, kaj jo lahko še izboljša ter kakšnemu vedenju se je bolje izogniti.

Britanska psihoterapevtka Philippa Perry v berljivem priročniku razkriva, kaj je tisto, kar je resnično pomembno za dobro povezanost med starši in otroki, kaj jo lahko še izboljša ter kakšnemu vedenju se je bolje izogniti. Avtorica nam v knjigi svetuje, kako prekiniti negativne vzorce in navade, priznati napake in se naučiti, kako jih popraviti ter sprejeti svoje in otrokove občutke ter prepoznati, kaj sporočajo različna vedenja. Vse to pa s ciljem, da z otrokom vzpostavimo dober odnos, ki je bistvo starševstva.

Navajam nekaj stavkov iz knjige, s katerimi me je Philippa Perry nagovorila

Philippa Perry

»Preden sploh začnemo obravnavati otrokovo vedenje, je koristno,  – celo  bistveno -, da si ogledamo njegove najpomembnejše vzornike. Eden od njih smo mi.

Otroci delajo to, kar delamo mi, in ne tega, kar jim govorimo. Če smo torej sami do sebe zelo kritični, bo otrok zelo verjetno prevzel enako potencialno nevarno navado.

V odrasle nas oblikujejo izkušnje v otroštvu – to je osnovni način, na katerega se razvijamo pripadniki človeške vrste – toda potem se jih težko otresemo.

Zavedati se moramo, da ljudje iste stvari različno dojemamo. Nihče se ne moti, če je njegovo doživljanje drugačno od našega. Te razlike je treba spoštovati, namesto da bi se prerekali čigavo doživljanje je pravilno.

Najpogostejši vzrok depresije v odraslosti ni to, kar se odraslemu dogaja v sedanjosti, ampak da se kot otrok v odnosu s starši ni naučil, kako naj se potolaži.

Mogoče bomo imeli otroka, ki bo drugačen od večine otrok, in zato ne bo spadal v kruto kategorijo »popolnosti« – vendar ustvarjamo osebo, ki jo bomo ljubili, ne pa umetniškega izdelka.«

Vedno je čas in vedno imamo priložnost, da izboljšamo medosebne odnose in povezanost še poglobimo. Zato vas vabim k branju knjige s področja vzgoje, za kar vam bodo vaši otroci prav gotovo hvaležni.

Knjiga je izšla leta 2020, pri Mladinski knjigi, v zbirki Za starše in vzgojitelje.