Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

W

Igor Štiks: W

Igor Štiks, sicer rojen Sarajevčan, v tej zgodbi pariški levičarski intelektualec, se je po več kot petindvajsetih letih vrnil na Balkan, da bi prebral oporoko Walterja Sticklerja, konservativnega francoskega filozofa, ki je bil v nepojasnjenih okoliščinah umorjen na dalmatinskem otoku. Tam je spoznal skrajno levičarsko aktivistko Tesso Simon, ki ji je prenesel skrivnostno, napeto in vratolomno Walterjevo zgodbo levičarja iz leta 1968, ki je kasneje postal vodilni desničarski mislec.

Igorjeva pripoved Tessi se bere kot napet politični triler sodobne evropske zgodovine, ki se razplete v Sarajevu. Tam Tessa izve vse podrobnosti in skrivnosti, ne le skrivnost Walterjeve smrti, ampak tudi vse o svojem rojstvu in Igorjevo osebno zgodovino.

Igor Štiks nam z vrhunsko literarno kombinatoriko prinaša prerez zadnjega pol stoletja evropske in svetovne levice, njenih bojev, padcev in brezpotij. V romanu W najdemo zapise o študentskem letu 1968 v Franciji, o terorističnih akcijah skrajnih levičarjev  ter o njihovem sobivanju z represivnim aparatom moderne države.