Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Razstava fotografij: Pedro Opeka – Življenje, ki je zraslo na smetišču (brez otvoritve)

V avli knjižnice bo od 15. junija 2021 na ogled razstava fotografij Kamničana Karla Hernčiča, ki je na Madagaskarju preživel dva krat po dva meseca v času, ko so slovenski misijonarji začenjali z delom na otoku, ki je še danes ena najrevnejših držav na svetu. Njegove fotografije prikazujejo tudi delo Pedra Opeke.

Fotokronika je nastala leta 1988 in 1993.

Pedro Opeka je misijonar, rojen 1948 leta v Buenos Airesu v Argentini staršem slovenskega rodu.  Dve leti je študiral filozofijo na Teološki fakulteti v Ljubljani, nato pa za dve leti odšel na Madagaskar, kjer je pomagal slovenskim misijonarjem pri gradnji misijonskih poslopij v Vangaindrano. Po dokončanem študiju teologije v Parizu je odšel na Madagaskar kot misijonar. Na Madagaskarju deluje od leta 1976. Ko je bil leta 1989 premeščen v glavno mesto Antananarivo, je spoznal bedo in stiske ljudi, ki jih je vlada pregnala iz mesta in so si domovanje naredili na smetišču.  Stiska ljudi mu je odprla pogled in srce. Odločil se je, da se bo posvetil tem ljudem in jim poskušal pomagati. Pričel je z reševanjem brezdomcev s smetišča in na tem mestu danes stoji urejeno naselje, imenovano Akamasoa, kar v slovenščini pomeni dobri prijatelji. V njem živi že preko 23.000 ljudi, ki jim z delom v kamnolomu, izdelovanjem opeke, kmetijstvom omogoča dostojno življenje, 14.000 otrokom pa šolanje.

“To je bil kraj izključenosti, trpljenja, nasilja in smrti. Po 30 letih je božja previdnost ustvarila oazo upanja, v kateri so ljudje znova našli dostojanstvo, kjer so mladi znova stopili na pot šole in so se starši lotili dela, da pripravijo prihodnost za svoje otroke. Skrajno revščino smo na tem kraju izkoreninili z vero, delom, šolanjem, vzajemnim spoštovanjem in disciplino. Tukaj vsi delajo.” ~ Pedro Opeka

Razstava bo na ogled do 5. 7. 2021.

Razstava bo brez otvoritve!