Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Predstavitev knjige: Mojih 33 odprav (Viki Grošelj)

Viki Grošelj: Mojih 33 odprav v Himalaji

Viki Grošelj, vrhunski alpinist, himalajec, gorski vodnik in reševalec. V Himalaji je opravil enajst vzponov na več kot osem tisoč metrov visoke vrhove. Kot prvi Slovenec se je povzpel na najvišje vrhove vseh sedmih celin. Reinhold Messner ga je opisal takole:

“Viki Grošelj je ena ključnih osebnosti slovenskega alpinizma in eden najboljših alpinistov na svetu. Slog in način plezanja sta bila za Vikija vedno zelo pomembna. Že na svoji prvi odpravi se je s prijatelji leta 1975 povzpel na vrh Makaluja po prvenstveni smeri preko južne stene. Njegov moto je: Alpinizem je pustolovščina v najbolj plemenitem, najčistejšem in najbolj pozitivnem pomenu te besede. Hojo in plezanje čez Nepal od juga do severa in od vzhoda do zahoda je posvetil nepalskim domačinom in jim s svojim humanitarnim skladom pomagal zlasti po potresu leta 2015. Viki odlično združuje vrhunske aktivnosti s pripovedovanjem zgodb. S svojim odnosom do obeh dejavnosti je postal del velikih zgodb tradicionalnega alpinizma.”

V knjigi Mojih 33 odprav je povezal in predstavil del svojega, slovenskega, pa tudi svetovnega dogajanja z alpinističnih odprav. Pri pisanju so mu bili v veliko pomoč dnevniški zapisi. Več kot petdeset popisanih zvezkov se je nabralo na polici v katerih je shranjenih za skoraj pol stoletja doživetij. Svet in alpinizem sta se v tem času precej spremenila, zato je pri nekaterih zapisih potrebno upoštevati časovno oddaljenost in duh časa, v katerem so se odprave odvile. V knjigi je Viki Grošelj obračunal z vzponi na 33 najvišjih in najbolj odmaknjenih gorstev sveta. Od Makaluja leta 1975 do Himlunga leta 2022. Izjemnih 47 let spominov na skoraj 400 straneh z barvnimi fotografijami.