Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Pravljična urica: Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani (kamišibaj z Emo Marinčič) in ustvarjalna delavnica z ilustratorko Nušo Jurjevič

Pravljična urica zima

Vsak torek (od oktobra do konca maja) so otroci, stari štiri leta ali več, vabljeni na pravljično urico, ki jo pripravljamo knjižničarke Knjižnice Medvode.

Na tokratni pravljični urici si bodo otroci ogledali kamišibaj narejen po slikanici Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani. Izvedla ga bo avtorica istoimenske slikanice, Ema Marinčič. Sledila bo ustvarjalna delavnica z ilustratorko knjige Nušo Jurjevič.

Avtorica besedila Ema Marinčič je v Mestnem muzeju Ljubljana in Plečnikovi hiši že 15 let zaposlena kot pedagoginja, ki snuje programe prav za najmlajše obiskovalce. Njeno poznavanje otroškega zaznavanja sicer abstraktnih tem (zgodovina, arhitektura, umetnost) jo je vodilo pri pisanju zgodbe, ki se osredotoča na opis prav posebnega dneva ter na čustva in občutenja glavnega pripovedovalca – psička Sivka. Plečnika, njegovo osebnost in delo slikanica bralcu predstavi skozi oči veselega, nagajivega, zdolgočasenega, muhastega in tudi užaljenega psička, s katerim se otrok lahko poistoveti. S Sivkom se lahko poistovetijo otroci, ki imajo radi živali in doživljajo podobne občutke kot sam kuža skozi zgodbo.

Ilustratorka Nuša Jurjevič je s svojimi ilustracijami izrazila izjemni posluh in sposobnost, kako likovno upodobiti vzdušje Plečnikove dobe in arhitektov odnosa do dela. Vizualna podoba slikanice izhaja iz prepleta med resničnim in domišljijskim svetom. Ilustracije ne prikazujejo stvarnosti kot take, ampak Sivkovo realnost − Ljubljano skozi oči kužka, ki svojega lastnika in njegove stvaritve občuduje, hkrati pa jih gleda z igrivim, osebnim pogledom, kot priložnost za nove dogodivščine in spoznanja. Tehnično je ilustratorka prepletla akvarelne nanose v pastelnih odtenkih, perorisbe in svinčnik. Na nekaterih ilustracijah najdemo sledi svinčnika in ravnila, torej detajle, ki se navezujejo na Plečnikov poklic, pri katerem velik del predstavlja skiciranje, načrtovanje. Perorisba je zrisana v rjavih, zemeljskih odtenkih; Plečnik je namreč v svoje stvaritve vključeval naravne materiale, prav tako je bil pozoren na trajnostno naravnanost gradnje. Kontrastni modrozeleni odtenki opisujejo pravljično Ljubljano, odeto v modrino neba in zelene površine, obenem pa skupaj s praznim prostorom odpirajo možnost osebnim interpretacijam.

Slikanica Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani je namenjena otrokom od leta, ko začno skupaj s starši listati knjige oz. gledati slikanice. Slikanica je zasnovana tako, da je privlačna tudi brez branja besedila, saj na začetku slikanice lahko preberemo navodilo, da se na vsaki strani slikanice skriva kost, ki jo je kuža Sivko skril. Z iskanjem detajla tako otroci na vizualen način spoznavajo Plečnikovo arhitekturo ter vzdržijo s pozornostjo skozi celotno knjigo, četudi še ne beremo besedila. Slikanico je izdal in založil Muzej in galerija mesta Ljubljane.

Pravljične urice so oblika knjižne vzgoje, ki otroke uvaja v svet knjige in jim omogoča zgodnje prijetne izkušnje s potovanjem v svet literarnih junakov. Otrok ob poslušanju pravljice krepi svojo pozornost (pazi na časovno sosledje dogodkov), doživlja estetsko ugodje, si ob tem širi literarno obzorje ter bogati besedni zaklad in literarni okus.

Pravljična urica bo potekala brez prisotnosti staršev!

Vstopnine ni, prijazno vabljeni!

Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani