Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Prejeli smo knjižne darove Mohorjeve družbe iz Celovca

Podarimo knjige

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji, mag. Elisabeth Ellison-Kramer, in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, msgr. mag. Ivan Olip, sta v torek, 14. maja 2024, sedmim neprofitnim, socialnim, dobrodelnim in izobraževalnim ustanovam v Sloveniji ter Združenju/Associazione Don Mario Cernet (Italija) podarila knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov. Slovesna podelitev darov v Mestnem muzeju v Ljubljani je ob prisotnosti nadškofa in metropolita msgr. Stanislava Zoreta, evropske poslanke Ljudmile Novak, poslanke in  predsednice Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Suzane Lep Šimenko, predstavnice Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Natalije Toplak Koprivnikar, direktorice Javne agencije za knjigo Katje Stergar in predsednika Kluba koroških Slovencev v Ljubljani Janeza Stergarja.

Namen akcije Podarimo knjige je bralkam in bralcem, še posebej tistim iz ranljivih skupin, omogočiti lažji dostop do knjig, ob tem pa številne ljudi, ne ozirajoč se na starost in spol, spodbuditi k branju. Na slovesnosti v ljubljanskem Mestnem muzeju je bilo v obliki bonov podarjenih preko 2.200 žanrsko različnih knjig slovenskih in avstrijskih avtoric in avtorjev. Prejemnice so bile organizacije, dejavne na socialnem, kulturnem, vzgojno-izobraževalnem in karitativnem področju.

Podarimo knjige je akcija z dolgoletno tradicijo

Podarimo Knjige
mag. Igor Podbrežnik, direktor knjižnice Medvode, avstrijska veleposlanica v Sloveniji, mag. Elisabeth Ellison-Kramer, in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, msgr. mag. Ivan Olip (foto: Mohorjeva družba)

Avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer je nagovoru pozdravila akcijo Podarimo knjige, ki letos  poteka že triindvajseto leto. Poudarila je pomen, ki ga ima obvladanje jezika za ohranitev kulture, kar še posebej velja za manjšine. Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu msgr. Ivan Olip je v svojem nagovoru poudaril, da si kot Mohorjeva družba prizadevajo tudi za čezmejno pomoč. Veseli ga, da z letošnjo akcijo vsaj malo pomagajo tudi trem občinam, ki so jim lanska neurja povzročila izredno škodo tudi v obliki uničenih knjig.

Tokratni dobitniki so: Knjižnica Medvode – Knjižnica Rečica ob Savinji – OŠ Črna na Koroškem – OŠ Železniki – Slovenska karitas – Združenje/Associazione don Mario Cernet iz Kanalske doline – Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji/Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in Slowenien – Zveza prijateljev mladine Slovenije

Akcijo Podarimo knjige sta omogočila Republika Avstrija – Zvezno ministrstvo za umetnost, kulturo, javno upravo in šport na Dunaju, ki je tudi letos zagotovilo potrebna finančna sredstva, in Mohorjeva družba v Celovcu. V okviru projekta je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih preko 60.000 izvodov knjig. Prejemniki knjig so nevladne organizacije, ki delujejo na območju Republike Slovenije, a tudi ustanove slovenske narodne skupnosti zunaj meja Slovenije.