Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Gretin greh in Sibilina sodba v Knjižnici Medvode

Urska Klakocar Zupancic Sibilina Sodba In Gretin Greh

Urška Klakočar Zupančič  nam je marca 2024 predstavila dve literarni junakinji, obe mladi, močni ženski, ki vsaka na svoj način iščeta svobodo. Srečanje  s pisateljico je pripravila in pogovor vodila Tatjana Mavrič. Oba romana: Gretin greh in Sibilina sodba, ki se dogajata v 17. stoletju, sta nam vsebinsko tako blizu. Klakočar Zupančič nam dobro predstavi čas in prostor v slovenskih deželah na začetku novega veka. Prepričljivo nas povede skozi zgodbi obeh žensk.

Greta in Sibila sta ženski za vse čase

Tatjana Mavric In Urska Klakocar Zupancic
Tatjana Mavrič in Urška Klakočar Zupančič (foto: I. Pipan)

Greta, intelektualno močna, si prizadeva za čim več znanja, bere in piše, kar takrat ni bilo ravno običajno, govori slovensko in nemško, postane vajenka pri izkušeni babici in doživi strast, ki se ji popolnoma preda ne glede na posledice. Sibila, zaznamovana s strašno travmo iz otroštva, se od starejše ženske nauči preživeti v naravi. Pogum in mir črpa iz neprestanega dialoga z ljudmi in živalmi, ki jo obdajajo. Njen sopotnik je volk. Rešujeta eden drugega in si ostajata zavezano predana, okolje ju mora sprejeti kot celoto ali pa ju zavrne.

Urska Klakocar Zupancic
Urška Klakočar Zupančič (foto: I. Pipan)
Urska Klakocar Zupancic Sibilina Sodba In Gretin Greh
Foto: I. Pipan

Greta in Sibila sta ženski za vse čase, morda ju imamo v bližini. Ozrimo se okoli sebe in bodimo pozorne na to, kaj se ženske lahko naučimo ena od druge,
kako se lahko podpremo in sodelujemo. Branje, ki nas posrka vase!