Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Medvode oktobra rožnato obarvano, pred knjižnico posadili rožnato drevo

Zupan Nejc Smole Zasadil Roznato Drevo

16. oktobra 2023 je medvoški župan Nejc Smole  pred Knjižnico Medvode zasadil rožnato drevo, s pomočjo zaposlenih iz Zdravstvenega doma Medvode in občinske uprave pa je v središču Medvod razdelil 200 rožnatih vrtnic in opozarjal na pomen preventivnih aktivnosti za zgodnje odkrivanje rak.

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je eden najpogostejših rakov pri ženskah, za njim pa lahko zbolijo tudi moški. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1.500 oseb. Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, umrljivost se počasi zmanjšuje predvsem na račun zgodnjega odkrivanja ter vsakemu posamezniku prilagojenega zdravljenja. Smo pa v Občini Medvode pod slovenskim povprečjem pri sodelovanju občank in občanov v preventivnih programih.

Rožnato drevo pred Knjižnico Medvode nas nagovarja, da skrbimo za svoje zdravje

Pred Knjiznico Medvode Zasadili Roznato Drevo
foto: Iztok Pipan

Promocijskega dogodka v okviru rožnatega oktobra se je udeležila tudi vodja sekcije mladih v Europa Donna, gospa Mojca Buh. Skupaj z županom sta pred Knjižnico Medvode zasadila rožnato drevo. Odločili so se, da zasadijo sadiko navadnega gloga (Crataegus laevigata “Paul’s Scarlet”), ki ga je podarilo Združenje Europa Donna Slovenija. Gre za majhno, široko razraslo listopadno drevo, ki zraste do 6 metrov visoko. Krošnja bo široko okrogla, gosta, veje pa trnate. Glog ima živo roza barvo cvetov, cvetovi pa v mesecu maju in juniju privabljajo metulje in čebele. Z zasaditvijo drevesa pozitivno vplivamo na okolje, prispevamo h kakovosti bivalnega okolja in prebivalcem ponudimo opomnik o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka.

Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, je sporočilo rožnatega oktobra

Europa Donna se v letošnji kampanji osredotoča na pomen prijateljstva. Ni nam vseeno za naše prijateljice, ne želimo, da zbolijo. To prijateljstvo lahko prenesemo tudi na svoje telo: kot imamo rade svoje prijateljice, imamo rade tudi svoje dojke. Letošnja kampanja prinaša pomembno sporočilo in nagovarja ženske, da redno opravljajo samopregled dojk in samopregled priporočijo tudi svojim prijateljicam.

Samopregledovanje je izjemnega pomena, saj so številne raziskave pokazale povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije lahko z zdravim načinom življenja preprečimo 30 do 50 odstotkov primerov raka.  Z redno telesno aktivnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem ustrezne telesne mase lahko vsak sam veliko prispeva k svojemu zdravju.

Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, umrljivost se počasi zmanjšuje predvsem na račun zgodnjega odkrivanja ter vsakemu posamezniku prilagojenega zdravljenja. Z različnimi dejavnostmi in dogodki osveščamo o raku dojk in opozarjamo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in odgovornosti do svojega zdravja.

Župan Smole ženskam razdelil 200 rožnatih vrtnic in jih pozval k večjemu odzivu v program DORA

Nejc Smole Zasadil Roznato Drevo
foto: Iztok Pipan

Medvoški župan Nejc Smole je razdelil 200 rožnatih vrtnic in zasadil rožnato drevo z namenom, da opozori na pomen zdravega načina življenja, odgovornosti do svojega zdravja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Opozoril je, da je za zgodnje odkrivanje raka dojk pomembno tudi to, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA. Ta je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk, na katerega vsake dve leti na mamografijo povabijo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom. V Medvodah se je lani v program DORA odzvalo 76 % povabljenih žensk, kar je manj od slovenskega povprečja.