Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

S Primožem Suhodolčanom zaključili projekt Poletavci/Najpoletavci 2023

Poletavci/Najpoletavci

V Knjižnici Medvode se je v soboto, 16. septembra 2023, letos že sedmič uspešno zaključil bralni projekt Poletavci/Najpoletavci poletni bralci, katerega namen je promocija branja. Knjižničarji si namreč želimo, da bi otroci in mladi čim več brali in tako razvijali besedni zaklad, domišljijo ter vedenje, in to ne samo med šolskim letom, temveč tudi med poletnimi počitnicami.

Tako kot lansko leto, smo tudi letošnje zaključno prireditev Dan za Poletavce in Najpoletavce izvedli V Kulturnem domu Medvode. Otroci so si tako prireditev, ki jo je vodila knjižničarka in vodja projekta Poletavci/Najpoletavci v Knjižnici Medvode Mirjam Slanovec, ogledali v pravem gledališču in ob tem vidno uživali. Vrhunec dogajanja je bil nastop priljubljenega slovenskega pisatelja Primoža Suhodolčana, ki je s svojimi zgodbami na temo branja in pisanja in z iskrivim humorjem, navdušil mlade bralce. Smeha nam res ni primanjkovalo.

Mladih poletnih bralcev je bilo letošnje leto rekordno število in sicer 120 Poletavcev in 29 Najpoletavcev, skupaj 149!

Kdo pravzaprav so Poletavci/Najpoletavci?

Poletavci so otroci, stari od sedem do dvanajst let, ki so med poletnimi počitnicami pridno brali, prebrano vpisovali v bralne sezname, ki so jih dobili v knjižnici, starši pa so s podpisom potrdili, da so res brali. Najpoletavci pa so stari od 13. do 16. leta. Med počitnicami so prebrali vsaj 3 knjige po lastnem izboru in napisali nekaj besed o najljubšem knjižnem junaku.

Zgodba s počitniškim branjem se je pričela pred sedmimi leti, ko smo se pridružili Mestni knjižnici Ljubljana, ki je nosilka projekta Poletavci/Najpoletavci. V Knjižnici Medvode smo veseli, da smo del velike družine bralcev in hkrati ponosni na to, da je veliko otrok sodelovalo pri bralnem projektu. S tem, ko so veliko brali, so si pridobili super navado, to je branje in super nagrade: majico in priznanje, vsem mladim poletnim bralcem pa smo s pomočjo donacij različnih založb priskrbeli tudi knjižno nagrado.

Zahvale gredo založbam Mladinska knjiga, Založba Zala, Celjska Mohorjeva družba, Sanje, Epistola, Založba Ajda, Založba Grlica, Morfemplus; Miš Založba in Beletrina. Vsi sodelujoči pa so sodelovali tudi v žrebanju za lepe nagrade. Glavni nagradi tako za Poletavce kot za Najpoletavce, košarkarsko žogo in set za badminton, je tudi letos podarilo podjetje Hervis d.o.o.

Ostale nagrade, predvsem vstopnice za muzeje in tematske hiše so prispevali Mestni muzej Ljubljana, Slovenski etnografski muzej, Hiša iluzij, Hiša eksperimentov in Narodna galerija. Goričane – tovarna papirja je prispeval zvezke, Okrepčevalnica Stan sladke nagrade, s pomočjo glavnega sponzorja Brinox, d.o.o., pa smo pokrili delne stroške majic, priznanj in ostalega promocijskega materiala.

Na prireditvi smo izžrebali glavni nagradi. Nahrbtnik Knjižnice Medvode in košarkarsko žogo si je prislužila Poletavka Marija Jelenc, set za badminton pa Najpoletavka Anamarija Vidmar. Ostale nagrade smo pod budnim očesom kamere izžrebali v knjižnici in so jih srečni nagrajenci prejeli v darilnih vrečkah skupaj s priznanjem in majico. Video posnetek si lahko ogledate tukaj:

Vsi sodelujoči bralci s priznanjem Poletavcev lahko izkoristijo možnost, da se jim sodelovanje prizna kot ena prebrana knjiga pri opravljanju šolske bralne značke.

Čestitamo vsem nagrajenim in sodelujočim Poletavcem in Najpoletavcem. Prijazno vabljeni, da se nam pri branju pridružite tudi naslednje poletje, saj pol ure branja na dan prežene dolgčas stran!