Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Hiša na hribu že deveto leto zapored odpira vrata

Hisa Na Hribu Skupnostni Prti

Hiša na hribu, ki že deveto leto zapored odpira vrata, je umetniški projekt, ki povezuje sodobno umetniško produkcijo s prostori tradicije, ruralnega ter kulturne in naravne dediščine.

V letu 2023 smo se v Hiši na hribu veliko ukvarjali s skupnostnim delovanjem, ustvarjalno gostovali in sodelovali na različnih krajih in v različnih povezavah z ljudmi, ki jih je pritegnila ideja skupnostnega ustvarjanja, se povezovala z umetniki, ki občuteno doživljajo naravo, sočloveka, sobivajo v sočutju, ki nas vse povezuje, naše skupnostno delovanje pa se odraža tudi skozi projekt, ki povezuje sorodne ideje po vsej Evropi in to je projekt Smoties, v katerega smo vstopili na povabilo Urbanističnega inštituta Republike Slovenije.

Našo razstavo, ki je v grobem razdeljena na dve lokaciji, na mežnarijo pri sv. Marjeti v Žlebah in na Domačijo Pr’ Lenart na Belem, dopolnjuje pa jo tradicionalna potujoča postavitev interaktivnih umetniških del v Topolu, boste lahko obiskali med 18. 8. in 24. 9. 2023.

Odprtje letošnje razstave bo v petek, 18. 8. 2023 ob 19.30 pri cerkvi sv. Marjete v Žlebah nad Medvodami. Lepo vabljeni!

Hiša na hribu letos gosti razstavo Skupaj v Polhograjcih

Na matični lokaciji, pri sv. Marjeti v Žlebah, bodo predstavljena dela povabljenih umetnic Anje Kranjc, Natalije R. Črnčec in Nine Šardi s postavitvami, ki gledalcem omogočajo intimno doživljanje sodobnih umetniških dotikov in samorefleksije v okolju kulturne in naravne dediščine. V čudovitih prostorih cerkvenega zvonika cerkve, posvečene sv. Marjeti bo letos gostovala prav posebna razstava, partnerski projekt UIRS in Hiše na hribu, “Skupaj v Polhograjcih”, razstava skupnostnih prtov, nastalih letos na delavnicah v projektu Smoties.

Hisa Na Hribu Skupnostni Prti
V čudovitih prostorih cerkvenega zvonika cerkve, posvečene sv. Marjeti bo letos gostovala prav posebna razstava, partnerski projekt UIRS in Hiše na hribu, “Skupaj v Polhograjcih“, razstava skupnostnih prtov, nastalih letos na delavnicah v projektu Smoties.

Hiša na hribu vsako leto, v začetku poletja, izvaja umetniške rezidence, ki se odvijajo na Domačiji Pr’ Lenart na Belem nad Medvodami. Gostiteljska domačija je letos gostila umetnici Louise Winter in Marušo Štibelj ter umetnika Boštjana Jurečiča, katerih umetniški posegi občuteno vstopajo v prostore kulturne dediščine. Njihova dela bodo v “galeriji odprtih vrat” na domačiji prosto dostopna in na ogled vse leto, posebej pa jih bomo predstavili na otvoritvenem dogodku v Žlebah.

Lepo vabljeni in dobrodošli na obisk razstav Hiša na hribu 2023, na otvoritveno predstavitev sodelujočih ustvarjalcev in njihovih del, na glasbeni koncert in skupnostno druženje!

Hisa Na Hribu Koncert V SozvocjuNa otvoritvenem dogodku, v petek, 18. avgusta 2023, bo ob 19.30 vizualno in zvočno dogajanje nadgradil koncert vrhunske skupine Ingenium Ensemble v organizaciji KUD Zbilje, ki mu bomo prisluhnili v mističnem okolju cerkve svete Marjete. Obiskovalcem bomo postregli s poslastico lokalnega porekla, znanim in priljubljenim “Jezerškovim šmornom” iz Hiše kulinarike Jezeršek v Sori.

Z veseljem vas pričakuje ustvarjalna ekipa Hiše na hribu: Zvonka, Blaž in Mojca.