Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Kako skrbeti za muce

Mojca Furlan

Muce so živa bitja. Prav tako kot mi občutijo veselje, zadovoljstvo, strah, neugodje, bolečino. Zato smo do muc in vseh drugih živali vedno nežni in uvidevni. Muce imajo svoje potrebe po naravnem vedenju, rednem gibanju, vsakodnevni igri. Rade lovijo mehke žogice, trakove. Ob pravilni oskrbi lahko živijo do 20 let.

Muce so pogosto zelo navezane na svoje bratce in sestrice. Skupaj spijo, se negujejo in igrajo. Če ostanejo brez svojega bratca, sestrice ali prijatelja, so lahko zelo žalostne. Zato je lepo posvojiti dve živali skupaj.

Muce se na svojega skrbnika zelo navežejo

Kako Poskrbimo Za Muce

Razumeti moraš, da boš za svojo muco zelo pomemben, pomembna. Zelo bo vesela tvoje družbe. Včasih bo to pokazala s predenjem ali pa bo vesela pritekla k tebi.

Preden posvojiš muco, se z mamico in očkom pogovorite, kje bo njen prostor. Muca spi približno 16 ur na dan, lahko tudi več. Za počitek si bo izbrala miren prostor, saj ne mara hrupa, pokov, glasne glasbe in kričanja. Pripravi ji skodelici za hrano in vodo ter mačje stranišče. Muca bo vesela igral in razgleda skozi okno. V stanovanju nikoli ne puščaj polodprtega okna. Če bi se muca zagozdila, bi se zelo ustrašila ali se celo poškodovala! Okna in balkone je dobro zamrežiti, da se muca ne bi pognala za ptico ali čebelo in omahnila v globino. Lahko si polomi tačke ali dobi notranje poškodbe.

Bivanje zunaj je včasih zelo nevarno. Muco lahko povozi avto ali napade kakšna večja žival. Kadar jo odpelješ na zrak, moraš paziti nanjo. Povodec bo na sprehodu po mestu verjetno dobra rešitev.

Fotografije: https://www.facebook.com/mojca.furlan.7