Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Kolesarska brv bo Knjižnico Medvode približala Pirničam

Kolesarska Brv Pri Knjiznici Medvode  Premik Nad Savo

Kolesarska brv, nova atraktivna infrastrukturna pridobitev  v neposredni bližini Knjižnice Medvode, počasi zaključuje enega večjih investicijskih projektov v občini Medvode. Kolesarska pot Medvode–Pirniče–Vikrče je z brvjo čez reko Savo, katere pogodbena vrednost je slabega 2,3 milijona evrov, dobila povezavo v samo središče Medvod. Občina je za projekt kolesarske poti, ki ga zaključuje kolesarska brv pri knjižnici, pridobila tudi evropska sredstva, kar 1,14 milijona EUR je iz naslova dogovora regij.

Kolesarska Brv Pri Knjiznici Medvode Priprava Temeljev

Glavni izvajalec gradnje kolesarske brvi je podjetje V3, gradnja in inženiring, s partnerjem Garnol. Jekleni del brvi je izdelalo podjetje MKE. S pripravami na gradnjo kolesarske brvi so pričeli že februarja 2022, žal pa je takrat izvajalec ob gradnji temelja na desnem bregu Save naletel na plinovod, ki ni bil vrisan v katastru gospodarske javne infrastrukture. Tako smo več mesecev lahko opazovali kolesarsko brv, ki je na levem bregu Save čakala na prestavitev plinovoda in spremenjeno gradbeno dovoljenje.

Kolesarska Brv Pri Knjiznici Medvode Izdelava Temeljev

Kolesarska brv je dolga 83 metrov in tehta 61 ton

Kolesarska Brv Pri Knjiznici Medvode Postavitev Dvigala

Končno smo v četrtek, 2. februarja 2023, lahko opazovali dvig kolesarske brvi, ki je dolga 83 metrov in tehta 61 ton, in njen premik čez reko Savo ter postavitev na že prej zgrajene temelje na obeh bregovih Save. Gradbeni poseg, ki ga je mogoče le redko videti, je bil izjemno zahteven in je bil prava atrakcija za številne radovedne opazovalce. Ti so se na parkirišču knjižnice začeli zbrati že v zgodnjih jutranjih urah in so tam vztrajali vse do poznega popoldneva, ko je bila kolesarska brv končno postavljena na svoje mesto. Prišle so tudi šolske ter vrtčevske skupine in vzgojiteljice so poskrbele, da so bili njihovi varovanci v središču izjemnega dogodka, ki jim bo gotovo ostal v trajni spomin.

Kolesarska Brv Pri Knjiznici Medvode  Premik Na Temelje

Celotno operacijo so izvedli izkušeni sodelavci podjetja Prangl. Priprave na dvig in postavitev kolesarske brvi, ki se je nahajala na levem delu Save, smo lahko opazovali več kot teden dni, saj so morali postaviti posebno dvigalo, ki zmore dvigati in premikati tovor z maso do 600 ton. Z zanimanjem smo lahko spremljali montažo dvigala, ki ima glavno roko dolgo 138 m, maksimalna dolžina celotnega sistema pa je blizu 190 m. Dele dvigala je na mesto montaže dostavilo kar 35 tovornih vozil. Izvajalcu je v času postavitve dvigala kar dvakrat zagodla tehnika, zato bila operacija dviganja in premikanja kolesarske brvi na mesto postavitve dvakrat prestavljena.

Kolesarska brv bo odprta ob občinskem prazniku

Na Občini Medvode pričakujejo, da bodo dela na kolesarski brvi zaključena maja in bodo prejeli uporabno dovoljenje v juniju, saj načrtujejo odprtje brvi ob občinskem prazniku v začetku julija. Takrat bo torej zaživela kolesarska pot, ki se začne v Vikrčah, na meji z Mestno občino Ljubljana. Po obstoječi brvi za pešce in kolesarje, ki povezuje Medno in Vikrče, se približa vasi Spodnje Pirniče. Poteka mimo toplega vrelca Straža in se nadaljuje ali desno proti naselju Zgornje Pirniče ali naravnost proti naselju Verje. Nato se spusti na spodnjo teraso ob reki Savi in jo prečka po brvi do središča Medvod.