Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Tradicionalno praznovanje Dneva samostojnosti in enotnosti pri Sv. Jakobu nad Medvodami

Sv Jakob 2018  2 Of 5

V nedeljo, 23. decembra 1990, na plebiscitni večer, se je skupina stalnih obiskovalcev, lahko bi rekli, oboževalcev cerkvice Sv. Jakoba nad Medvodami odločila, da rezultate plebiscita, te zgodovinske priložnosti Slovencev, dočaka na tem dominantnem hribu s prekrasnim razgledom daleč naokrog. Ko se je razvedelo, da se jim utegne pridružiti tudi Vlada republike Slovenije s predsednikom Lojzetom Peterletom, se je število čakajočih povečalo v pravo množico.

Bilo je zelo slabo vreme. Naletaval je sneg z vetrom, pota so bila ledena, blatna, spolzka. Del množice se je umaknil v notranjost cerkve, prepevali so božične in domoljubne pesmi ter molili za uspeh glasovanja. Malo čez polnoč so dočakali pričakovano. Hkrati smo po radiu izvedeli neuradne rezultate in razigranim ljudem so se naravnost iz Cankarjevega doma pridružili predsednik vlade g. Lojze Peterle z več ministri. Navdušenje je doseglo vrhunec. Sledili so pozdravi s cvetjem, spontano prepevanje, govora g. Peterleta in dr. Jožeta Pučnika. Zunanji minister dr. Rupel je z visoko dvignjeno roko pokazal, kakšen naj bi bil pravi potni list Republike Slovenije. Bil je to nepozaben vrhunec dneva, poln pričakovanj, ponosa, zanosa in domoljubja.

Že na ta večer so si prisotni polni navdušenja obljubili, da bodo v spomin na ta dogodek vsako leto na ta dan organizirali spominska srečanja. Naslednje leto je 26. december postal državni praznik: dan samostojnosti. Vsako leto na Štefanovo se praznovanje prične ob šestih zvečer z mašo za domovino. Po maši se zberemo na osvetljenem prostoru pred cerkvijo, kjer se po zapeti Zdravljici začne kulturni program, ki je prepleten z govori.

Pomenljivo je, da se udeležujejo tega srečanja predstavniki vseh političnih usmeritev in prepričanj tako iz Slovenije kot tudi zamejstva, najbolj redni udeleženci prihajajo iz Števarjana v Italiji. Koncept organizacije je namreč postavljen nad dnevno politiko, v smer dialoga, povezovanja in sodelovanja vseh ljudi dobre volje.

Sv. Jakob letos prizorišče že 32. tradicionalne slovesnosti ob Dnevu samostojnosti in enotnosti

Organizacijski odbor Sv. Jakob 1990 in Občina Medvode vabita na letošnjo že 32. tradicionalno slovesnost ob Dnevu samostojnosti in enotnosti na Sv. Jakobu nad Medvodami, ki bo  v ponedeljek, 26. decembra 2022, ob 18.45 pri cerkvi na Sv. Jakobu. Pred slovesnostjo bo ob 18.00 v cerkvi potekala maša za domovino, ki jo bo daroval akademik dr. Janez Juhant. Slavnostni govornik bo bivši predsednik republike Borut Pahor, prisotne pa bo nagovoril tudi župan Občine Medvode Nejc Smole. V kulturnem programu bodo sodelovali Škofjeloški oktet, Tone Kuntner, Dane in Nejc Jemc ter Urban Pipan. 

Vse fotografije: Iztok Pipan