Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Primožičevi sprehodi po odrskih deskah

Boris Primožič

Boris Primožič se na tokratni razstavi v Knjižnici Medvode predstavlja s serijo fotografij z naslovom »SPREHOD PO ODRSKIH DESKAH«, ki so nastale v medvoških gledališčih OTH Pirniče, KUD Pirniče, KUD Medvode, KUD Fofite Medvode in KUD Oton Župančič Sora.

Avtor fotografij, ki so na ogled v Knjižnici Medvode je že v zgodnji mladosti, pri štirinajstih, pri očetovem prijatelju oblikovalcu Albertu Kastelcu, spoznal takrat redko dejavnost »ameriško retušo« (airbrush).

»Takoj sem vedel, da bo to moj poklic in hobi. Dan za dnem sem doma pridno vadil in delal, kar mi je mojster dal za nalogo. Po nekako dveh letih sem bil pripravljen na izdelavo prvih retuš za naročnike

Primožičevo življenje je vseskozi potekalo med fotografi, saj so bili že dedek Franjo Dolenc (mamin oče), oče Edo Primožič, mati Nada Primožič (Dolenc) in tudi stric Bogo Primožič (očetov brat) vsi v tem poklicu. »Jaz pa se nikakor nisem maral fotografirati … «, pove Boris Primožič.

S fotografijo se je začel resneje ukvarjati šele leta 1982. Leta 1984 je pridobil status samostojnega kulturnega delavca (umetniško ustvarjanje in fotografija) in istega leta postal tudi član Društva fotografskih delavcev Slovenije. Na različnih razstavah je sodeloval od leta 1986, prvo samostojno pa je imel leta 1997 v Knjižnici Medvode.

Boris Primožič o sprehodih po odrskih deskah

Na »odrske deske« me je kot fotografa povabil režiser Peter Militarev v KUD Pirniče. Začetki niso bili lahki, saj sem moral biti zelo hiter, fotografiral sem še na analogni fotoaparat formata 6×6 cm. Šele v temnici sem izvedel »ali je kaj prijelo« (fotografski izraz, ko po razvijanju filma vidiš ali si sploh kaj posnel). Po prvih razvitih fotografijah sem bil navdušen … Ko so me v KUD Medvode povabili, da bi prevzel fotosekcijo, se mi je porodila misel, da bi z »učenci« fotografirali vse njihove gledališke predstave. S takratnim režiserjem Branetom Kraljevičem smo se dogovorili, da je zadnja vaja pred premiero naša – za fotkanje. Kasneje smo s tem nadaljevali tudi v KUD Fofite. Posnetki v gledališčih so nastajali več let, s sprehodi po odrskih deskah sem nadaljeval vse do leta 2020.

Boris Primožič je gledališke predstave fotografiral v medvoških gledališčih OTH Pirniče, KUD Pirniče, KUD Medvode, KUD Fofite Medvode in KUD Oton Župančič Sora. Na tokratni razstavi predstavlja serijo fotografij z naslovom »SPREHOD PO ODRSKIH DESKAH«.