Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zaključili smo s projektom promocije poletnega branja – Poletavci in Najpoletavci

Zaključna prireditev Poletavci Najpoletavci

V Knjižnici Medvode smo v soboto, 17. septembra 2022, uspešno zaključili 6. sezono bralnega projekta Poletavci in Najpoletavci poletni bralci, katerega namen je promocija branja. Knjižničarji si namreč želimo, da bi otroci in mladi čim več brali in tako razvijali besedni zaklad, domišljijo ter vedenje, in to ne samo med šolskim letom, temveč tudi med poletnimi počitnicami.

Dan za Poletavce in Najpoletavce v Kulturnem domu
Dan za Poletavce in Najpoletavce v Kulturnem domu Medvode

Kljub deževnemu vremenu in prvotnemu načrtu, da prireditev izpeljemo na medvoški tržnici, nam je Dan za Poletavce in Najpoletavce odlično uspel. Zahvala gre Kulturnemu domu Medvode in Sabini Spanjol, ki nam je prijazno odstopila dvorano. Otroci so si tako prireditev, ki jo je vodila knjižničarka in vodja projekta Poletavci/Najpoletavci v Knjižnici Medvode Mirjam Slanovec, ogledali v pravem gledališču in ob tem vidno uživali. Vrhunec dogajanja je bila predstava gledališča Unikat z naslovom Gremo na vlak. To je živahen muzikal, poln veselih melodij in razigrane koreografije. Sama tematika predstave pa se je odlično ujemala tudi z Evropskim tednom mobilnosti, ki je bil v tem času v polnem zamahu.

Gremo na vlak - muzikal
Gledališče Unikat: Gremo na vlak

 

Kdo pravzaprav so Poletavci in Najpoletavci?

Poletavci so otroci, stari od sedem do dvanajst let, ki so med poletnimi počitnicami pridno brali, prebrano vpisovali v bralne sezname, ki so jih dobili v knjižnici, starši pa so s podpisom potrdili, da so res brali. Najpoletavci pa so stari od 13. do 16. leta. Med počitnicami so prebrali vsaj 3 knjige po lastnem izboru in napisali nekaj besed o najljubšem knjižnem junaku.

20220917 100739
Vodja projekta Poletavci/Najpoletavci Mirjam Slanovec

Zgodba s počitniškim branjem se je pričela pred šestimi leti, ko smo se pridružili Mestni knjižnici Ljubljana, ki je nosilka projekta Poletavc/Najpoletavci. V Knjižnici Medvode smo veseli, da smo del velike družine bralcev in hkrati ponosni na to, da je veliko otrok sodelovalo pri bralnem projektu. S tem, ko so veliko brali, so si pridobili super navado, to je branje in super nagrade: majico, priznanje, balon oz. broško Poletavci, vsem mladim poletnim bralcem pa smo s pomočjo donacij različnih založb priskrbeli tudi knjižno nagrado. Zahvale gredo založbam Mladinska knjiga, Založba Zala, Celjska Mohorjeva družba in Avrora.

Vsi sodelujoči so sodelovali tudi v žrebanju za lepe nagrade. Glavni nagradi tako za Poletavce kot za Najpoletavce, set za badminton in set za tenis na plaži, je tudi letos podarilo podjetje Hervis d.o.o. Ostale nagrade, predvsem vstopnice za muzeje in tematske hiše so prispevali Prirodoslovni muzej, Mestni muzej Ljubljana, Slovenski etnografski muzej, Prirodoslovni muzej, Hiša iluzij in Minicity. Goričane – tovarna papirja je za vse otroke pripravila zvezke, s pomočjo glavnega sponzorja Brinox, d.o.o., pa smo pokrili stroške majic, priznanj in ostalega promocijskega materiala.

Mirjam Intervju Za TV 2 Stisnjeno
Intervju za Tv Medvode (Foto: Iztok Pipan)

Vsi sodelujoči bralci s priznanjem Poletavcev lahko izkoristijo možnost, da se jim sodelovanje prizna kot ena prebrana knjiga pri opravljanju šolske bralne značke.

Čestitamo vsem nagrajenim in sodelujočim Poletavcem in Najpoletavcem. Prijazno vabljeni, da se nam pri branju pridružite tudi naslednje poletje, saj pol ure branja na dan prežene dolgčas stran!