Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

»Trajnostno povezani« je slogan letošnjega Evropskega tedna mobilnosti

ETM 2022 - Evropski teden mobilnosti leta 2022 tudi v Medvodah

Trajnostno povezani je slogan letošnjega Evropskega tedna mobilnosti ETM 2022, ki po več mesecih omejevanja stikov v času pandemije kaže na željo posameznikov po vsej Evropi, da se znova povežemo med seboj. Ljudje se lahko srečujemo ter družijo na lepo in varno urejenih ulicah in trgih, tudi sodobno urejen javni prevoz je odličen prostor srečevanja in novih poznanstev.

Tudi letos se obračam na lokalno javnost, zavode, podjetnike, vaše uslužbence; obračam se v okviru pobude »Pripelji srečo v službo« in Evropskega tedna mobilnosti (ETM). Pobudi se v naši občini pridružujemo na »Dan brez avtomobila«, 22. septembra, v okviru »Evropskega tedna mobilnosti 2022«, ki po evropskih mestih poteka od 16. do 22. septembra. Vabim vas, da skupaj razmislimo, kaj bi lahko naredili za svoje zdravje, okolje in ne nazadnje za lastno denarnico z izboljšanjem svojih potovalnih navad.

Bolje povezan trajnostni promet pomeni bolje povezane kraje in ljudi, kar je ključni poudarek evropskega zelenega dogovora, katerega končni cilj je podnebna nevtralnost. Odličen argument za odločitev za aktivno mobilnost (hoja, kolesarjenje) so zagotovo podatki iz raziskav, ki kažejo, da otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo v šoli boljše rezultate. Tudi zaposleni pešci in kolesarji delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj posameznikov in lokalnih skupnosti.

Za naše zdravje je ključno, da smo telesno dejavni skozi vse življenjsko obdobje

ETM 2022 v Medvodah pripravlja Gregor Rozman

Za ohranjanje zdravja ni potrebna intenzivna vadba, saj izsledki sodobne znanosti kažejo, da ogroženost za nastanek in napredovanje kroničnih nenalezljivih bolezni, pa tudi fizioloških dejavnikov tveganja zanje, pomembno zmanjšuje že pol ure vsakodnevne zmerne telesne dejavnosti. Pri tem je ključno, da smo telesno dejavni skozi vse življenjsko obdobje.

Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek. Organiziranje deljenja prevoza je enostavno – pri tem nam lahko pomagajo številne aplikacije in spletne platforme – in ima izjemno pozitiven učinek na življenje v lokalni skupnosti. Študije so namreč pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi 8 do 10 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje nasploh. Že s tem, da se v službo ali po opravkih odpravimo peš ali s kolesom, ali pa da se sprehodimo do javnega prevoza ter na primer izberemo stopnice namesto dvigala, naredimo veliko za svoje zdravje, prispevamo k manjši porabi energije, poleg tega pa smo prijazni tudi do okolja, v katerem živimo.

V času ETM 2022 prihajajmo v službo na bolj trajnosten način

Zato vas vabim, da v času ETM 2022 med 16. in 22. septembrom prihajate v službo na bolj trajnosten način: peš, s kolesom ali pa z javnim prevozom. Tistim, ki imate slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi, morda predlagam, da se organizirate na način, da se boste pripeljali v službo vsaj trije v enem avtomobilu. Morda boste po enotedenski praksi spoznali, da je tak način mobilnosti prijeten, bolj zdrav in cenejši ter razmislili o dolgoročnih spremembah potovalnih navad. Vsem tistim, ki takšno prakso že izvajate, pa iskrene čestitke.