Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Vabimo k poletnemu branju

Knjige Hvar Stisnjena

Sodelujoči pri bralni znački za odrasle Beremo na sotočju (sezona 2021/2022) s sledečimi predlogi in mnenji o prebranem vabijo k branju:

 

Černiauskaite, Laura Sintija: Dihanje v marmor

»Odlična knjiga, ki je kar ne moreš odložiti. Na trenutke se bere skorajda kot kriminalka. Ves čas te drži v čustveni napetosti.« (M I.)

 

Žižek, Slavoj: Žižkovi vici

»Slavoj Žižek, le kdo še ni slišal zanj? Bila sem kar malo skeptična, kako bom razumela njegovo pisanje. Branje mi je bilo v veselje in smeh. Sama si te knjige sigurno ne bi izbrala, bravo predlagateljici.« (J. J. V. )

 

Catozzella, Giuseppe: Nikoli ne reci, da te je strah

»Gre za življenjsko pripoved nesrečne somalske atletinje Samie Jusuf Omar, ki je trenirala pod nemogočimi pogoji in se udeležila olimpijskih iger v Pekingu. Na ilegalni poti v Anglijo pa je pri otoku Lampeduza izgubila življenje.« (U. L.)

 

Zweig, Stefan: Strah

»Ena prvih Zweigovih novel. Dobro napisana, nekoliko arhaična, pozna se vpliv Freuda. Ženo izsiljujejo zaradi nezvestobe. Zato jo je strah.« (N. L. F.)

 

– Gaiman, Neil: Ameriški bogovi

»Skoraj, pa ne povsem docela, različna od Skrivnostnega zmenka z davno pozabljenimi bogovi … Je Zelo dobra izbira.« (G. B.)

 

Zupan, Vitomil: Potovanje v tisočera mesta

»Zelo zanimiva zgodba, pravljica z mnogimi reki, ki so že nekoliko pozabljeni, a so zanimivi in uporabni. Otroška nedolžnost, resnicoljubnost, res zanimivo.« (I. O.)

 

Parks, Tim: Pri miru sedeti nas úči!: kako je skeptik iskal ozdravljenje in oživljenje

»Mislim, da bi moral to knjigo prebrati prav vsak človek, ki se želi v današnjem času vsaj malo umiriti. Jaz osebno sem to že delno poskusila in moram reči, da me je ta knjiga prepričala, da je vredno še naprej to redno prakticirati.« (N. O.)

 

Amalietti, Peter: Negovanje diha: Laocejeva šola naravnega trebušnega dihanja

»Avtor izhaja iz teze, da je negovanje diha pravzaprav negovanje samega sebe, saj nas brez dihanja ne bi bilo, dokler dihamo, pa smo/živimo. Zato bralcu polaga na srce, da se disciplinira in si vzame čas za zavestno naravno dihanje po kitajski in japonski metodi, ki odsvetuje »zadrževanje sape« oz. indijsko pranajamo. Amalietti pravi, da so dihalne vaje statev, na katerih tkemo duha. Dihalna terapija je učinkovita metoda samozdravljenja, je pot k duševnemu miru, zbranosti in dolgoživosti.« (M. K. O.)

 

Sokolov, Cvetka: Kar ne ubije

»Žal zgodba ni »izmišljena«. Takšne zgodbe se odvijajo vsak dan, samo, da o njih ne govorimo, si zatiskamo oči ali se nas ne dotaknejo. Izkušnje niso vse, ne pomagajo vedno, kot bi si želeli nekateri. Žal takšni smo.« (M. K.)

 

Recacoechea, Juan de: Ameriška viza

»V bistvu imamo res veliko srečo, da živimo v Sloveniji, da smo del Evropske unije. Da se nam ni treba spustiti v »boj« za selitev v boljše življenje. Po poti, kjer je vse polno zlih ljudi, ki se želijo okoristiti z nesrečo iskalcev boljšega življenja. Zgodba o človeku, ki preživi vso kalvarijo poskusa priti v obljubljeno deželo, a na koncu ostane na istem mestu, najde pa sorodno dušo.« (A. K.)

 

Beckett, Bernard: Geneza : ste prepričani, da veste, kaj pomeni biti človek?

»Vsebina je srhljiva, človek v tekmi z robotom izgubi. Ali bi knjigo brala drugače, če ne bi bilo pandemije, če ne bi bilo robotov, s katerimi naj bi pomagali ljudem? Osnovno vprašanje, kaj loči človeka od robota, dobi še dodatne dvome. Človek je človek zaradi empatije in ljubezni. Naj tako ostane!« (M. P.)

 

Smilevski, Goce: Sestra Sigmunda Freuda

»Knjiga se mi je »ponudila« v izposojo in me je pritegnila, kot že dolgo nobena ne …« (G. P.)

 

Geiger, Arno: Stari kralj v izgnanstvu: življenje z Alzheimerjevo boleznijo

»Samo tisti, ki take spremembe doživi pri svojih najdražjih ve, kaj doživlja. Težave dementnih je opisal avtor tako doživeto, da te pretrese v dno duše. Nič ne vemo, kaj nas čaka.« (I.P.Š.)

 

Velikonja, Irena: Črna ovca, črni vran

»Pri branju knjige sem bila kar malo živčna. Ali je to tipično slovenska družina, v kateri se vsak vtika v vsakega, zagrenjena mati in močno posesivna, ter njuna sinova. Sam Blaž pa  frustriran 50 -letnik, ki je povsem vse gledal z napačno glavo.« (A. T.)

 

Morelli, Raffaele: Nismo rojeni za trpljenje

»Knjiga in sporočilo, ki ga omenja, mi je všeč. Tudi sama sem bila kdaj v položaju, ko sem se borila s kakšno težavo in iskala vzrok in to poskušala rešiti in spoznala, da se nekako reši, ko se nehaš boriti in to nekako sprejmeš. Kot govori v knjigi, nas to prerodi in nam pokaže naše življenje v drugi luči.« (N. V.)

Knjiga In Romantika.stisnjenojpgKnjiga In Podobe Ki Ozivijo Stisnjeno 2