Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Knjižnica Medvode v času koronavirusa

Knjiznica Pred Zaprtjem

VhodNenehna menjavanja režimov delovanja knjižnice slabo vplivajo na zaposlene, uporabnike in tudi na same rezultate delovanja knjižnice. Nekatere knjižnice v naši regiji pogosto menjajo režime, včasih so povsem zaprte, čez nekaj dni pa uporabnikom dovolijo, da si sami izbirajo. V Medvodah smo izbrali drugačno strategijo spopadanja z epidemijo. Vsi sodelavci dosledno upoštevamo ukrepe za preprečevanje okužbe z nevarnim virusom, izposoja gradiva pa že šest mescev poteka brez rizičnih stikov z uporabniki. Pri tem načinu dela vztrajamo, čeprav državna oblast pogosto menja navodila našega delovanja. Prepričan sem, da nevarnosti, ki jih prinaša prisotnost nevarnega virusa, uspešno obvladujemo. Uporabnikom zagotavljamo gradivo, ki je kvalitetno razkuženo ter v ustrezni embalaži. Ves čas spremljamo odzive uporabnikov, ki nam sporočajo, da se počutijo varne in nam zaupajo.

 

 

Brezsticna Izposoja Gradiva 1Izposoja je izjemna. Bralci so zelo dobro osvojili načine naročanja in rezervacij prek spleta. V sistemu Cobiss+ si lahko ogledajo, katero gradivo je v knjižnični zbirki, katero je prosto ali pa kdaj je predvideni rok vrnitve. V primeru, da je gradivo izposojeno, se lahko brezplačno postavijo v vrsto za rezervacije in so obveščeni, ko je možnost izposoje. Zaradi velikega števila naročil smo enkratno naročilo na eno izkaznico začasno omejili na 10 izvodov. V primeru, da se na spletu ne znajdejo najboljše, pa še vedno lahko pošljejo elektronsko sporočilo ali svoje želje sporočijo prek telefona. Trudimo se, da je vse gradivo za prevzem pripravljeno do takrat, ko uporabniki sporočijo, da ga bodo prevzeli. Prevzem naročenega gradiva poteka v preddverju knjižnice, z zavijanjem gradiva pa poskrbimo tudi za zasebnost.

Knjižnica Stavba S Hiško 1Z drugimi knjižnicami se trenutno še ne moremo primerjati, saj NUK še ni objavil zbirke meritev za lansko leto. Nekatere so delovale omejeno, spet druge so bile nekaj časa zaprte. Knjižnica Medvode je v drugem valu sicer z brezstično izposojo delovala nemoteno, z enakim številom ur odprtosti in lahko rečemo, da smo se trudili ugoditi prav vsem željam in potrebam uporabnikov.  Izposoja za zadnjih 6 mesecev se je v primerjavi z enakim obdobjem od decembra 2019 do marca 2020 kljub naročanju in brezstičnem prevzemu povečala za skoraj 10 %.

 

 

DSC 0005 4 1Knjižničarjevo delo in celoten potek izposoje je drugačen. Osebnega stika ni, manj je referenčnega pogovora in svetovanja.  Tudi vračilo gradiva ne poteka kot običajno na izposojevalnem pultu; bralci gradivo odložijo v nabiralnik za vračanje gradiva, le-to pa gre po razkuževanju z uv-svetlobo za en dan pred nadaljnjo izposojo še v karanteno.

Sicer pa je najbolj izposojano leposlovje tako za odrasle kot za mladino, zelo zaželeni so tudi otroški tematski kovčki. Odrasli bralci gradivo večinoma naročajo ali rezervirajo sami, slikanice in kartonke za najmlajše pa največkrat izberejo in pripravijo kar knjižničarji. Bralce vabimo tudi k izposoji naše  kvalitetne in zanimive zbirke didaktičnih igrač in družabnih iger.Kovčki

Je pa v primerjavi s prejšnjimi leti večje zanimanje za izposojo spletnih virov. Bralcem omogočamo, da preko sistema Biblos prebirajo elektronske knjige, preko Audibook pa poslušajo zvočne knjige.

 

PaketnikiTrenutno poteka pilotni projekt 24/7, ki smo ga zasnovali z izbranim ponudnikom paketnikov. Tovrstna ponudba se je najprej pojavila na bencinskih črpalkah in pred vhodi v trgovske centre. V naši knjižnici smo prav tako zaznali potrebo po tej vrsti storitve, ki je na uporabnikom na voljo 24 ur na dan in vse dni v letu. Torej je izposoja gradiva možna tudi takrat, ko so vrata knjižnice uporabnikom zaprta. Prvi tedni, ko v paketnike vlagamo naročeno gradivo, potrjujejo pravilnost naše odločitve. V nadaljevanju vidimo priložnosti za širite te ponudbe tudi drugje v občini Medvode.

Knjižnica ima delovni načrt, v katerega pa seveda nismo mogli zapisati, kako se bo epidemija kužne bolezni razvijala v nadaljevanju poslovnega leta. Vsekakor bomo poskrbeli za novosti v knjižnični zbirki, saj se knjižna produkcija ni ustavila, naši uporabniki pa bodo imeli tudi v prihodnje možnost izposoje gradiva.

Ko bodo epidemiološke razmere vsaj malo ugodnejše, bomo nadaljevali z bibliopedagoškimi dejavnostmi za predšolske in šolske otroke, spet bomo imeli domoznanske večere, razstave ter srečanja z avtorji … Pričakujemo, da bomo imeli vsaj nekaj dogodkov na terasi, za enega sicer že vemo (v začetku julija bomo gostili Beletrinine trubadurje), v pripravi je tudi predstavitev projekta Miza (Zvonka Simčič) ….

Zaključujemo bralno značko za odrasle, v vrtcih se končuje že tradicionalna bralna značka Medvodko bere, zaključuje se tudi Medvoška knjižna transverzala. Spet pripravljamo pakete presenečenja in pakete za lažje preživet, oboje bomo namenili bralcem za poletni čas, najavili pa bomo tudi akcijo poletnega branja Poletavci in Najpletavci.

Avtor zapisa: direktor Knjižnice Medvode mag. Igor Podbrežnik