Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Mednarodni dan knjige in avtorskih pravic: 23. april

Knjizni Vecer Knjige Stisnjeno

23. aprila praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Praznik je tesno povezan s književnostjo, saj sta na ta dan leta 1616 umrla znamenita književnika Miguel de Cervantes in William Shakespeare. V njuno počastitev ter v počastitev vseh književnikov sveta je leta 1995 UNESCO razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. V Sloveniji je praznik knjige naletel na odličen sprejem; iz enega dneva smo praznovanje raztegnili na pet dni. Z idejo in geslom prireditve »Podarimo knjigo« se 23. april uvaja kot dan podarjanja knjig.

V aprilskih dneh se bralci običajno odpravljajo na knjižni sejem, kjer se družijo z avtorji, založniki, kritiki in prevajalci, a ta dogodek Društva pisateljev bo letos v virtualni preobleki. Javna agencija za knjigo (JAK) in ljubljanska pisarna Unescovega mesta literature namreč vabita na spletni knjižni sejem, imenovan Sejem s kavča.

Sejem s kavča

Sejem s kavča bo potekal 4 dni, od 22. do 25. aprila, v obliki skupne spletne knjigarne, v kateri bo več kot 50 slovenskih založnikov po ugodnih sejemskih cenah ponudilo več kot 500 skrbno izbranih knjig. Preprost nakup bo omogočala začasna sejemska spletna trgovina s SKUPNO KOŠARICO in enotnim odpošiljanjem.

Noč knjige

Noc Knjige Stisnjeno

Svetovni dan knjige je letos obeležen tudi s praznovanjem Noči knjige. Ta prostovoljni, samoorganizirani, vsenarodni in mednarodni projekt se po Sloveniji, v zamejstvu in širom sveta letos odvija sedmo leto zapored, njegovo prvobitno poslanstvo pa je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Projekt je nekomercialne in odprtokodne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine. Tudi letošnja Noč knjige bo prilagojena trenutnim razmeram – iz najrazličnejših javnih prostorov se selimo v domove vseh vas, soustvarjalcev Noči knjige, v naravo ter v virtualni prostor interneta in družabnih omrežij. Noč knjige tudi letos poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

V Knjižnici Medvode smo v počastitev tega dne postavili razstavo knjig različnih književnikov. Lahko si jih izposodite!