Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Svetovni dan mladinske književnosti

Andersen Portret 002 E1617012354130

Pravljicno Potovanje Hansa Christiana Andersena Stisnjeno2. aprila obeležujemo svetovni dan mladinske književnosti, saj se je na ta dan rodil veliki danski pisatelj in pesnik Hans Christian Andersen, ki so mu svetovno slavo prinesle predvsem pravljice. V Knjižnici Medvode pa si lahko izposodite tudi novo knjigo posvečeno temu velikemu pravljičarju, ki je pred kratkim izšla pri Mladinski knjigi in nosi naslov Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena. Heinz Janisch v njej tenkočutno opiše Andersenovo življenje in v pripoved vplete njegove najbolj znane pravljice. Maja Kastelic pa je knjigo opremila z očarljivimi ilustracijami.

V Sloveniji na ta dan vsako leto razglasijo tudi dobitnike nagrad IBBY in preberejo poslanico za mladino. Letošnje leto je poslanico pripravila Ameriška sekcija Ibby: https://www.ibby.si/

Mladinska literatura ali mladinska književnost je v prvi vrsti namenjena otrokom in mladostnikom do osemnajstega leta in tudi drugim bralcem. V šole je bila vključena, da bi povečali zanimanje učencev za branje knjig in tako razvili veščine za uspešno, kritično branje.

Mladinska književnost je postala zvrst različnih vrst besedil: romanov, stripov, kratki zgodb in poezije, pa tudi biografij, avtobiografij, dnevnikov in pisem.

V Knjižnici Medvode smo ob tej priložnosti postavili razstavo kvalitetnega mladinskega leposlovja.