Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Marjeta Žebovec: Od domačega branja do literarnega dogodka na spletu

Marjeta Zebovec

Že od zgodnjih najstniških let sem navdušena bralka leposlovja. Prebirala sem večinoma dela slovenskih avtorjev. Seveda tudi Josipa Jurčiča. V gimnaziji sem posegala tudi po delih nekaterih tujih avtorjev, a so me vedno znova navduševali slovenski. V gimnaziji smo imeli za domače branje tudi Jurčičevo Hčer mestnega sodnika. Všeč mi je bila. In od gimnazijskih let naprej sem si želela, da bi bilo moje poklicno delo povezano z branjem. Res že vsa leta delovne dobe berem.
Zgodilo se je, da sva se z direktorjem Založbe Karantanija, zdaj že pokojnim Davidom Tasićem dogovorila za serijo knjig Slovenski

književniki. Takrat šele je bilo treba brati – o književnikih in njihova dela. Del marsikaterega avtorja mi ni bilo treba brati znova, sem si kar dobro zapomnila tako vsebino kot občutke, ki so me prevevali, ko sem brala.
In ko sem izvedela, da je letošnje leto posvečeno glasbeniku Josipu Ipavcu in pisatelju in časnikarju Josipu Jurčiču, sem bila vesela. Jurčičeva dela so mi všeč. Prijetno pripoveduje zgodbe, ki kar morajo biti napete, čeprav so merila za napetost zdaj drugačna, kot so bila v njegovem času. Lepo vodi zgodbo in v skoraj vsako delo vplete tudi kaj smešnega ali vsaj sproščujočega. Rekla sem si, da bo treba narediti kaj za to, da bodo njegova dela še bolj brana, vedela pa sem, da v času epidemije ne bo mogoče prirejati literarnih večerov, da se bo dalo narediti le kak spletni dogodek. Želela sem si, da tega ne bi delala sama. Želela sem si to narediti s Knjižnico Medvode in knjižničarko Mirjam Slanovec. To je bilo mogoče, ker imajo tudi Aleša Stefančiča, mojstra montažerja.
Skorajžila sem se in to željo povedala direktorju, mag. Igorju Podbrežniku. Strinjal se je in mi rekel, naj se sama zmenim naprej. Res sem se, oba, tako Aleš kot Mirjam, sta s strinjala in naredili smo. Mirjam je omenila, da bi raje brala poezijo kot prozo. Žal pri Josipu Jurčiču to ni šlo, se je pa kljub vsemu našla tudi njegova pesem …
Literarni dogodek v počastitev kulturnega praznika si lahko ogledate na tej povezavi.